In de keuken van

In de keuken van… Inge & Christophe

In de keuken van Inge (45), Christophe (48), Jules (11), Louis (9), Emile (7) en Elle (5) De Cleene.

Christophe heeft een eigen reclamebureau, Inge is sinds 5 jaar house manager 😉  voor man en kids.

Inge is altijd bezig geweest met gezonde voeding en heeft al een opleiding van voeding-, gezondheids- en levenswijze-consulente achter de rug op het moment dat dit nog een erg hoog geiten wollen sokken gehalte had, nu wel 20 jaar geleden met de bedoeling van ‘Later zal ik er wel iets mee kunnen doen’. Afgelopen jaar heeft ze deze opleiding een kleine update gegeven en heeft ze nu een diploma Afslankingsconsulente en Kindervoedingsconsulente erbij. Beetje bij beetje probeert ze kids en man hun voedingspatroon aan te passen naar de gezonde variant.

Geraffineerde producten worden vervangen door volwaardige volkoren producten, groenten en fruit zijn steevast de gezonde tussendoortjes en ’s avonds worden er lichte maaltijden klaargemaakt met afwisselend zalm of andere vis, ofwel gezonde wraps met kip, alsook vlees maar alles aangevuld met een gezonde variant.

Bij ons thuis heerst er altijd een gezellige drukte. Vrienden groot en klein springen wel eens binnen tussen alle activiteiten door.
Vele vrienden zeggen dan hoe rustig onze kinderen wel zijn… Tja zeg ik dan, ik heb enkele jaren geleden de geraffineerde suikers uit ons huis gebannen.
Wat niet wil zeggen dat de kids dat nooit meer mogen eten of drinken, jawel hoor, op tennis of hockey of bij vriendjes maar in beperkte mate. De kids hebben er ondertussen zelf geen behoefte meer aan en zijn zelf gevoelig genoeg om te merken dat ze er niet beter maar in tegendeel slechter van worden en er sneller buikpijn van krijgen. En als hun vriendjes binnenspringen staat er steevast een tafel vol met fruit en groenten klaar zoals watermeloen, tomaatjes, komkommer, appeltjes, blauwe besjes, worteltjes,… noem het maar op, elke dag staat er een variant klaar, alleen al na school. Een lekker gezond tussendoortje zijn ook de edamame-boontjes! Uiteraard staan er ook altijd nootjes op tafel, ongezouten cashew, walnoten en pistachenootjes. Op de markt vind je er ook lekkere met een chocolade omhulsel, die zijn dan ook als eerste op!
Tijdens de week zorgen we steevast voor een gezond ontbijt dat ook elke dag een beetje varieert.

Kleine chef Emile staat mee in voor het maken van een smoothie, elke dag een beetje anders, de ene keer met (ongezoete) amandelmelk, de andere dag bvb met vlierbloesem of andere ongesuikerde vruchtensap, met fruit en/of groenten, met zaden en/of pitten, afhankelijk van het ochtendhumeur. Dit doen we in een klein glaasje.

Middelchef Louis kan hele lekkere bananenpancakes maken met havermout of lekkere havermoutpap met een beetje cacao, afgewerkt met blauwe besjes.

Grote chef Jules is heel goed in het versieren van de pancakes en leert aan broers en zus hoe ze hun pancake kunnen opsmukken met een laagje kwark of yoghurt, waarop stukjes aardbei, banaan, mango en blauwe besjes worden opgelegd! Ook de pancake met gebakken schijfjes appel en kaneel is de topper van Jules.

Als er dan andere kindjes komen eten dan zie je hen die mooie pancake oprollen om dat proberen op te eten tot groot plezier van onze kids!! Neeeeee die eet je smakelijk met vork en mes op zoals een taartje!

Mini chef Elle is fan van de eitjes, daarvoor maken we dan extra tijd voor tijdens het weekend op zondag! Tijdens de week eet zij een yoghurt aangevuld met vers fruit en granola.

We merkten zelf op dat voor haar een klassieke boterham met vleesje !?!? geen optie was, want ze at het toch niet op. Moeilijk te begrijpen voor de papa, want die zei dan, dat hij daar heel groot en sterk van was geworden  😉  zij dus niet  😉

Het gezonde ontbijt is voor ons de belangrijkste en meest uitgebreide maaltijd. De kids nemen dan hun (volkoren)boterhammen mee naar school. Creativiteit in de lunchbox is niet gemakkelijk want die brooddozen worden zo heen en weer gegooid dat hun mooie lunchbox tot een smurrie herleid wordt tegen de middag… op dat gebied kunnen ze op school nog veel leren!

Onze toprecepten zijn

Peren ‘milk’shake

– Bananen en/of haverpancakes

– Granola met yoghurt en fruit

– Smoothie van peer banaan haver en kaneel

– Verse soep

– Kip met brocolli wortels curry en volkoren rijst of soms ook wel aardappelen

– Verse lasagne met veel groenten en beetje gehakt

– Kip gevuld met mozzarella tomaten en rode pestosaus uit de oven

– Wrap met kip

– Zalm met spinaziepuree

– Wortelpuree met spiegeleitje en wat spekjes

Healthy pancake met kwark, bananen & bosbessen

Emile, de kleine chef, maakt pompoensoep!

Onze snack die gezond & snel klaar is:

Havermout, gemaakt door chef Emile.

Kip met broccoli, worteltjes en currysaus

Healthy pancake, zelf gemaakt door Elle, met yoghurt, mango & cacao.

Smoothie met ananas, blauwe druiven en boerenkool.

Smoothie van rode bosvruchten, kokoswater, zaden & pitten.

 

En ook de edamame boontjes worden gesmaakt bij de familie De Cleene.

Meer inspiratie

1 Comment

  • Elsds82
    26 januari 2019 at 19:28

    Wauw, inspirerend!

  • Voeg een bericht toe