Inspiratie

Hoe kan je sauzen ‘indikken’?

Een vraag die we vaak krijgen.. Mag je nog eens de klassieke béchamelsaus maken, zoals we die kennen ‘uit grootmoeders tijd’, op basis van witte bloem en boter? En wat met de klassieke klassieke maïzena of roux?  Uiteraard mag je dit nog wel eens sporadisch gebruiken. Lees zeker ook nog eens onze visie! We willen je op Gezonde Drukte wel tips aanbieden om die saus eens op een andere manier in te dikken. En misschien is het vaak ook een kwestie van gewoonte en hoeft dit saus niet echt dik te zijn?

Hier alvast enkele gezonde en lekkere alternatieven:

  • culinaire hulpmiddelen
    • arrowroot
    • xanthaamgom
    • johannesbroodpitmeel
  • groenten (koken en fijn maken)
  • peulvruchten
    • witte bonen (een blik cannellinibonen, gepureerd en aangelengd met een scheutje melk) (in witte sauzen)
    • rode bonen (gepureerd, in rode sauzen)
  • melkproducten (de hoeveelheid van je saus moet je wel iets minder nemen dan de klassieke béchamel- of kaassaus)
  • zaden
    • gemalen maanzaad
    • geplet lijnzaad (in combinatie met vloeistoffen zwelt dit enorm op en kan je het gebruiken om in te dikken – je zit natuurlijk wel met de structuur van de zaadjes)
    • chiazaad (in combinatie met vloeistoffen zwelt dit enorm op en kan je het gebruiken om in te dikken – je zit natuurlijk wel met de structuur van de zaadjes)

Arrowroot: natuurlijk en plantaardig bindmiddel, glutenvrij, geeft een romig effect en dikt reeds op lage temperatuur. Kan ook gebruikt worden bij nagerechten.

Xanthaamgom: natuurlijk en glutenvrij verdikkingsmiddel, kan gebruikt worden als vervangmiddel van gluten.

Johannesbroodpitmeel: natuurlijk en glutenvrij verdikkingsmiddel, rijk aan eiwitten (verzadigend!) en vrij van suiker en zetmeel. Ideale vervanger van eieren of kan ook dienen als rijsmiddel voor deeg.

(allemaal te koop in je plaatselijke natuurvoedingswinkel of Bio Planet)

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe