Hoe zit het nu met

Suiker onder verschillende benamingen

Gezonde snack‘, ‘zonder toegevoegde suikers‘, ‘suikerarm‘, ‘natuurlijk gezoet’, ‘met natuurlijke suikers’,… zie jij het bos nog door de bomen? Hoe weet je nu of het product nog gezond is? Ik zie toch nergens ‘suiker’ in de ingrediëntenlijst staan dus het zal wel OK zijn?! – Gezonde Drukte geeft raad!  😉

Eerst en vooral, de term ‘suiker’ kan verwijzen naar de witte tafelsuiker (kristalsuiker) zoals iedereen hem ongetwijfeld kent.. Maar in wetenschappelijke termen spreken we over de algemene term ‘koolhydraten’ zoals o.a.

  • mono-sachariden (enkelvoudige suikers)
    • glucose (druivensuiker)  C6H12O6
    • fructose (vruchtensuiker)  C6H12O6
    • galactose
  •  di-sachariden
    • sacharose (sucrose) hoofdbestanddeel van kristalsuiker en gewonnen uit rietsuiker, bietsuiker of suikerpalm: glucose gebonden met fructose
    • lactose (melksuiker): glucose gebonden met galactose
  • zetmeel

Het product ‘suiker’ wordt o.a. gemaakt van suikerbieten, suikerriet of suikerpalm door middel van een raffinageproces. Bij dat proces wordt de suiker uit de plant opgelost in heet water en door middel van herkristallisatie en filtratie gezuiverd.

Je hebt verschillende soorten suiker. De meeste suikers bestaan uit glucose, fructose of een mengsel daarvan. Glucose heeft een glycemische index van 100, fructose van 25 en sucrose (tafelsuiker) van 65.  Suiker wordt verteerd door suiker eerst op te splitsen in fructose en glucose. Uiteindelijk worden alle suikers in het lichaam afgebroken tot glucose. Glucose wordt dan in het lichaam eerst opgeslagen (in de spieren en in de lever) onder de vorm van glycogeen.

Fructose (vruchtensuiker) komt o.a. voor in zoete vruchten. Nochtans bevatten de meeste fruitsoorten in onbewerkte vorm slechts relatief kleine hoeveelheden pure fructose en in de meeste groenten komt nauwelijks pure fructose voor. Fructose is 2,5x zo zoet als glucose en 1,7x zo zoet als sacharose. Fructose wordt langzamer in het bloed opgenomen (het heeft een lagere glycemische index).   Fruit bevat in z’n natuurlijke vorm ook veel vezels. De suiker zit als het ware ook verpakt in z’n natuurlijke cellen. Als je de hele vrucht zo op eet, worden de suikers dan ook trager opgenomen. Maak je er sap, een smoothie,… van, maak je de cellen en de vezels mechanisch stuk en komen de suikers sneller vrij. Een vloeistof zonder vezels loopt bovendien ook sneller door ons spijsverteringsstelsel. Op die manier wordt het sneller opgenomen in ons bloed en verzadigt het helemaal niet. Let wel op: veelvoudig gebruik van fructose kan zeker ook bijdragen tot diabetes of suikerziekte dus zeker ook beperken in gebruik! Een teveel aan fructose kan trouwens ook darmklachten veroorzaken.

Sacharose is een di-sacharide (of tweevoudige suikermolecule) met molecuulformule C12H22O11. Sacharose komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Bij verhitting van sacharose vindt een chemisch proces plaats en wordt karamel gevormd.

Aardappelen, brood, granen en pasta bevatten suikers onder de vorm van zetmeel. Dat zijn lange suikerketens (glucose-glucose-glucose-glucose-glucose-glucose-…) zonder zoete smaak die in de darm wel onmiddellijk in glucose worden opgesplitst. Zie ook onze post over aardappelen en brood.

Suiker kan onder de vorm van deze benamingen voorkomen, zelfs onder de term ‘met natuurlijke suikers’. Laat je zeker niet misleiden, suiker blijft suiker!

  • Agavenectar
  • Agavesiroop
  • Ahorncrème
  • Ahornsiroop
  • Appelsap(concentraat)
  • Appelstroop
  • ‘Aroma’ (suiker + smaakstof)
  • Barbados suiker
  • Basterdsuiker: suiker met een fijne korrel
  • Beetwortelsap
  • Bietenstroop
  • Bietsuiker
  • Blackstrap Molasses
  • Bruine suiker
  • Caramel (verhitte / gebrande suiker)
  • Carob (fruit) syrup
  • Carobella syrup
  • Cassonade: lichtbruine rietsuiker
  • Castor melis
  • Cyprus Black Gold
  • Confectiesuiker
  • D-glucose (dextrose): glucose in zijn natuurlijke vorm 
  • Dadelstroop (en alles op basis van dadels)
  • Demerara
  • Dextrose (D-Glucose): glucose in zijn natuurlijke vorm
  • Diastatisch moutextract
  • Diksap
  • Donkere / donkerbruine basterdsuiker
  • Druivensapconcentraat
  • Druivensuiker
  • Eindmelasse
  • Esdoornsiroop
  • Fruitconcentraat
  • Fruitextract
  • Fruitsapconcentraat
  • Fruitsap op basis van extracten of concentraten
  • Fruitsuiker
  • Fructose
  • Fructose-invertsuikerstroop
  • Fructosesiroop
  • Fructosestroop
  • Galactose
  • Gebrande suiker
  • Gebrande suikerstroop
  • Geconcentreerd vruchtensap
  • Geconcentreerd appelsap
  • Geconcentreerd perensap
  • Geconcentreerd (…) sap
  • Gedroogd fruit producten: dadels, vijgen, abrikozen,…
  • Geleisuiker: wordt gebruikt bij de bereiding van confituur, marmelade, vruchtensauzen
  • Gele kandijsiroop
  • Geraffineerde suiker
  • Gierstsiroop
  • Glucose
  • Glucosesiroop
  • Glucosestroop
  • Glucose-fructosestroop
  • Gouden siroop
  • Griessuiker: een zeer zuiver geraffineerde suiker
  • Gula djawa
  • Gula kelapa
  • Gula aren
  • HFCS: high fructose corn syrup
  • Honing
  • Invertsuiker: een mengsel van gelijke hoeveelheden glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker)
  • Invertsuikerstroop
  • Invertsiroop
  • Invertstroop
  • Javaanse palmsuiker
  • Johannesbroodsiroop
  • Johannesbroodpitsiroop
  • Kandij
  • Kandijsuiker: grote suikerkristallen
  • Kandijstroop
  • Kaneelsuiker
  • Karamel (verhitte / gebrande suiker)
  • Karamelsuikerstroop
  • Kokosbloesemsuiker
  • Kristalsuiker: de klassieke ‘witte’ tafelsuiker, wordt gemaakt uit suikerbiet
  • Kristallijne fructose
  • Lactose (melksuiker)
  • Lichte / lichtbruine basterdsuiker
  • (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
  • Maismoutstroop
  • Maïssuiker
  • Maisstroop
  • Malt
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Maltosestroop
  • Maple Syrup
  • Melasse
  • Melksuiker (lactose)
  • Molasses
  • Moutextract
  • Moutsuiker
  • Moutstroop
  • Muscovado
  • Nectar
  • Oersuiker: ongeraffineerd ingedroogd rietsuikersap
  • OERzoet
  • Organische rauwe suiker
  • Palmsuiker
  • Panocha
  • Panela
  • Parelsuiker
  • Perensapconcentraat
  • Piloncillo
  • ‘Poedersneeuw’
  • Poedersuiker: suiker waarbij de korrel helemaal is vermalen
  • Rapadura
  • Rietsap
  • Rietsuiker: wordt gemaakt uit het sap van de stengel van suikerriet
  • Rietsuikerstroop
  • Rijststroop
  • Rijstsuiker
  • Ruwe Rietsuiker
  • Saccharose
  • Sacharose (sucrose)
  • (…)sapconcentraat
  • Schenkstroop
  • Siroop: ahorn of maple syrup, agavesiroop,…
  • Sorghumsiroop
  • Speltstroop
  • Stroop: wordt o.a. gewonnen uit maïszetmeel, tarwezetmeel, aardappelzetmeel, maïsmout en rijstmout. Stropen kunnen verschillende samenstellingen hebben (glucose-fructosestroop, high fructosestroop, isoglucose) Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het veel zoeter is dan sacharose of glucose en heel goedkoop is. Het wordt soms als ‘natuurlijke suiker‘ gepromoot
  • Sucanat (Sugar Cane Natural)
  • Sucrose (sacharose)
  • Suikerstroop
  • Tafelsuiker
  • Tarweglucosestroop
  • Tarwestroop
  • Treacle
  • Turbinado
  • Vanillesuiker: gearomatiseerde suiker
  • Vruchtenextract
  • Vruchtenconcentraat
  • Vruchtensap(concentraat)
  • Vruchtensuiker
  • Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  • Witte basterdsuiker
  • Witte suiker
  • Zetmeel
  • Zwarte rietsuikermelasse
  • … en er zijn er ongetwijfeld nog veel!   😉

 

‘Suikerarm’: het suikergehalte van het product is max. 5 gram/100 gram of 2,5gram/100ml

‘Met natuurlijke suikers’: hier kunnen nog vitaminen & mineralen bij zitten, maar suiker blijft suiker! Opletten dus!

‘Suikervrij’: het suikergehalte van het product is max. 0,5 gram/100 gram of 0,5gram/100ml

‘Zonder toegevoegde suiker’: Aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Het product kan wel van nature aanwezige suikers bevatten. Let dus op en check altijd hoeveel suikers (vaak aangeduid onder de naam ‘koolhydraten’) er in het product zitten.

Toch die verpakkingen van die kant-en-klaar sauzen & dressings, ontbijtkoeken, mueslirepen, cruesli, muesli & granola, yoghurt(drinks), bereide vleeswaren & soepen,… eens nakijken en checken of er geen toegevoegde suikers inzitten!   😉 

Lees zeker ook onze posts van prof. Seidell rond misleiding van etiketten en waarom kinderen zo gek zijn op snoep.

Nog andere interessante post rond ‘etiketten lezen‘: mueslirepen en yoghurt, etiketten lezen.

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like