Hoe zit het nu met

Hoe zit het met de hygiëne van onze snijplank?

Geef van tijd tot tijd je snijplanken eens een goede poetsbeurt. Er blijven immers resten achter in de poriën van de plank en dat is niet erg hygiënisch.

Wat met een houten snijplank?

Een houten plank kan een leven lang meegaan als je ze regelmatig onderhoudt.

  • Deze stop je nooit in je afwasmachine en laat je best ook niet weken in water, aangezien dit de vezels van de plank kan laten open komen. Spoel ze wel na elk gebruik schoon onder stromend water, zonder gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Eens om de zoveel tijd kan je ze best eens een grondige poetsbeurt geven. Giet wat azijn over de plank en neem dit op met een keukenrolpapiertje.
  • Wil je ook geurtjes en vlekken verwijderen, strooi dan grof zout over je plank. Vervolgens kan je met een halve citroen over de zoutkorrels schrobben. Wist je dat het zuur van de citroen trouwens ook de bacteriën doodt? Geweldig!
  • Na deze grondige poetsbeurt kan je je plank best ook insmeren met olie. Olie zorgt voor een beschermlaag op het hout, maar maakt het niet helemaal ondoordringbaar. Het voorkomt dus eigenlijk dat het water kan binnendringen zonder dat het hout uitdroogt. Welke olie gebruik je het best? Walnootolie en lijnzaadolie doen het erg goed. Ze leveren een duurzame beschermlaag en geven een mooie natuurlijke tint. Let op als je voor mensen moet koken met een notenallergie, dan kies je best niet voor walnootolie. En hoe smeer je de plank in? Je giet wat olie op de plank en smeert het uit met een keukenrolpapiertje. Een 20-tal minuten later wrijf je de olie nog eens uit zodat ze niet meer vettig aanvoelt.

Wat met een plastic snijplank?

  • Plastic snijplanken mogen wel in je afwasmachine. En best op de hoogst mogelijke temperatuur.
  • Wil je ook geurtjes en vlekken verwijderen, strooi dan tevens zoals bij een houten plank grof zout over je plank. Vervolgens kan je met een halve citroen over de zoutkorrels schrobben. Geurtjes weg en ook de bacteriën gedood.

 

snijplank

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe