Gastbloggers

Michaël Sels: 7 tips om groenten populair te maken bij je bengels

Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, geeft de lezers van Gezonde Drukte nog enkele realistische tips:

Méér, méér, méér: het blijft mijn motto! Meer groenten, meer fruit: we weten het ondertussen allemaal dat dit dé sleutel is tot de fitste versie van jezelf. Amper 10% van de Belgen eet voldoende fruit en nog geen 5% eet voldoende groenten dus met dit simpele advies is haast iedereen beter af! Natuurlijk  willen we ook onze kinderen mee op de trein naar meer groenten maar hoe doe je dat? Ik heb alvast 7 tips:

1. Wees creatief

Groenten, fruit, peulvruchten moeten niet altijd in de klassieke herkenbare vorm. Wat dacht je van bijvoorbeeld mijn recept van home made chocopasta met kikkererwten deze samen maken met je kinderen en nadien op een heerlijke sneetje brood proeven toont je kroost meteen dat nieuwe dingen echt wel lekker kunnen zijn. Volgende keer kan je dan die kikkererwten een keertje toevoegen in de soep bijvoorbeeld. Als ik ze gesmeerd op mijn boterhammetje lust dan is de drempel om ze ongemixt in de soep te eten al een heel pak lager.

2. Practice what you preach

Als ouders enthousiast veel groenten eten bij de maaltijd, dat werkt! Toon dat groenten eten heel normaal is, zit je zelf met een beige bord aardappels en stuk kip dan kom je natuurlijk niet echt geloofwaardig over als je wil dat die kleine rakkers een berg groenten verorberen, je hebt als ouders echt een belangrijke voorbeeldfunctie!

3. Betrek de kinderen bij de boodschappen

Onbekend is onbemind, door kinderen te betrekken bij het doen van boodschappen en ze mee een snijplankje te geven bij het koken leren ze groenten kennen. Het een keertje vastnemen, ruiken, voelen,.. allemaal een eerste goeie stap voor het in de mond hoeft te verdwijnen.

4. Geen eet-politie

Dwing je kinderen niet om hun bord leeg te eten, maak er geen oorlog van. Ouders kiezen wat er op het bord komt en wanneer, maar de kinderen kiezen hoeveel ze eten en soms is dat dan amper iets. Probeer het gewoon de volgende keer opnieuw.

5. Geef kinderen de keuze

Maak meerdere soorten groenten klaar, zo stimuleer je niet alleen jezelf om meer groenten te eten je kan ook een keuze voorstellen al je kids.

Wat wil je op je eten een schep wortelen of een schep pastinaak? De keuzevrijheid bij het kind houden is soms al voldoende om tot groenten eten te komen. Hou ook alle andere maaltijdcomponenten in de keuken, heb je nog wat honger na je eerste bordje en wil je nog een extra portie? Op tafel hebben we nog groente A of groente B, jij mag kiezen. Ook voor jezelf een gouden tip om niet nog dat extra stuk vlees te verorberen, bordje vullen in de keuken, alle aanvullingen later zijn groenten vanop de tafel.

6. Groenten kunnen ook tussendoor

Groenten kunnen overal, stop wat snoepgroenten in een doosje voor tijdens de speeltijd. Groenten niet uit een bord aan tafel neemt voor sommige jonkies al de hindernis weg tot eten. Op de speelplaats tussen de vriendjes lukt het bij velen al heel wat makkelijker om een snoeptomaatje of minikomkommer te eten.

7. Geef kinderen elke maand een joker

Geef zoon of dochter lief elke maand een “joker-groente” die joker groente komt niet op je bord deze maand, geen gezeur, geen aandringen,.. het is jouw “joker-groente” de volgende maand kies je een andere en die van in het verleden komt nu weer wel op het menu te staan.

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe