Gastbloggers

Prof. dr. David Ludwig

Prof. dr. David Ludwig is hoogleraar Kindergeneeskunde en endocrinoloog bij het Boston Children’s Hospital en Harvard Medical School en professor voedingsleer op Harvard School of Public Health. Hij is o.a. auteur van de boeken ‘Ending the Food Fight: Guide your child to a healthy weight in a fast food/fake food world’ en ‘Altijd trek?’ – Een autoriteit op vlak van voeding, kinderen, diabetes en obesitas. Gezonde Drukte is daarom zeer vereerd met dr. David Ludwig te mogen samenwerken.

“De oplossing voor zwaarlijvigheid lijkt simpel: minder eten en meer bewegen. Echter, voor de grote meerderheid en vooral bij kinderen, lijkt die eenvoudige oplossing niet te werken. Een dieet op basis van sterk bewerkte, hoog glycemische voedingsmiddelen zet hormonale verandering in ons lichaam in gang wat net leidt tot toenemende honger en een dalende stofwisseling. De geest zou kunnen zeggen ‘ik ben te zwaar, ik moet minder eten’ maar het lichaam zegt ‘ik heb honger, voed me’. En in de strijd tussen geest en metabolisme wint de stofwisseling meestal, zeker bij kinderen.

Daarnaast heb je ook nog de thuissituatie waar ongezonde gewoontes en weinig beweging vaak voorkomen. Ouders proberen via gedragsverandering (kritiek, straffen, zeuren, de druk om te eten van bepaalde voedingsmiddelen,…) het kind te sturen. Maar al te vaak maken deze pogingen het alleen maar erger.

Onze maatschappij helpt ons niet altijd: reclame voor junkfood op TV, ongezond aanbod op scholen en sportkantines, het ontmoedigen van fysieke activiteiten,…

We moeten voor een allesomvattende oplossing gaan. De focus moet dringend terug meer liggen op de kwaliteit van voeding, laat je lichaam de rest doen! Dikker worden gaat vaak niet om gebrek aan discipline of motivatie. Vechten tegen de trek is namelijk een gevecht dat je uiteindelijk vaak verliest. Het tellen van calorieën is ook niet altijd de oplossing want een handje noten als tussendoortje heeft een totaal ander effect dan een donut. Kies voor voeding die de hongerige roep van je vetcellen de mond snoert zodat je échte honger kunt onderscheiden van trek.’

Meer informatie over prof. dr. David Ludwig vind je hier terug.

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe