Gastbloggers

Vlaams Instituut Gezond Leven tips

Gezond en gevarieerd eten begint bij proeven.

Proeven is belangrijk, want door meermaals te proeven leren kinderen een nieuwe smaak kennen en waarderen. Tip: begin er zo vroeg mogelijk mee, zo is witloof niet meer ‘gloednieuw’ op 2-jarige leeftijd. En geef niet te snel op: gemiddeld hebben kinderen 10 à 15 proefbeurten nodig – verspreid over verschillende maaltijden – vooraleer ze nieuwe smaken of structuren lusten. Schrap daarom niets van het menu, en blijf vooral alles op regelmatige basis aanbieden.

Is je kind niet happig om te proeven? Enkele tips:

  • Maak eenvoudige afspraken. Spreek af dat je kind van alles wat op tafel komt minstens 1 hapje proeft. Leg eerst een erg kleine portie op het bord. Door niet te veel in één keer te verwachten, is de kans groter dat je kind zal proeven.
  • Moedig je kind aan om te proeven en zeg dat je zeker weet dat hij/zij het kan! Wanneer je kind proeft, toon je met een compliment aan dat je zijn inspanningen waardeert. Broccoli proeven lijkt vanzelfsprekend, maar voor kinderen is het soms een grote stap.
  • Varieer de vormen waarin je voeding serveert: rauw, gekookt, in de soep of in een fruitsla, gecombineerd met iets wat ze wel graag lusten …
  • Proef zelf van alles, zo geef je het goede voorbeeld. Geef ook aan dat je het zelf superlekker vindt.
  • Betrek je kind bij het koken. Misschien wil het tijdens de voorbereidingen van de maaltijd al een stukje paprika of champignon proberen.
  • Is proeven toch nog een te grote stap? Proeven doe je met al je zintuigen. Je kind wil misschien eerst voelen en ruiken. Laat je kind eten aanraken, eraan ruiken, ontdekken, met de vingers eten …
  • Echt moeilijke eters kan je eventueel tijdelijk motiveren met een stickerkaart. Snoep of dessert als beloning vooropstellen is geen goed idee. Het versterkt alleen het idee dat snoepjes lekkerder zijn dan groenten.
  • Weigert je kind nog altijd om te proeven? Ben je het beu om hem steeds aan de afspraken te herinneren? Of doen je aanmoedigende woorden je kind niets meer? Haal de druk eraf, maak van proeven een spel! Spreek af dat je kinderen een hele week of de komende weekends punten mogen geven voor je kookkunsten. Wissel hun favoriete gerechten af met de minder populaire. Ze kunnen natuurlijk alleen punten geven als ze proeven. “Weet je dat echt al met 1 hapje?”. Ook ‘De Lekkerbekjes’ maakt van proeven (en bewegen) een spel. Dit gezelschapsspel nodigt kinderen (vanaf 7 jaar) en hun vriendjes en familie uit om grappige, vreemde en vooral gezonde hapjes te proeven, en gekke beweegopdrachten aan te gaan. Zo leren ze al spelend de voedings- en bewegingsdriehoek kennen.

Meer tips nodig om je kinderen een duwtje in de gezonde richting te geven? Neem dan zeker een kijkje op  www.gezondopvoeden.be. 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe