Groenten/ Kaas/ Vlees

Lasagne van pompoen met heerlijke ricotta-tomatensaus

  • Lasagne pompoen

Lasagne met pompoen en heerlijke tomatensaus

Mijn huisgenoten zijn geen pompoenfans maar vinden deze lasagne heerlijk! Er komen wat ingrediënten aan te pas en het moet lang in de oven staan dus misschien eerder te maken in het weekend, maar je wordt ervoor beloond. De tomatensaus kan je uiteraard verrijken met extra groenten.
Voorbereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur 40 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

De tomatensaus

  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 300 gr tomatenpassata
  • 1 ui
  • 2 teentje look
  • 500 gr gehakt
  • 4 el verse basilicum (gehakt)
  • 2 el olijfolie
  • peper & zout

De ricottasaus

  • 40 gr geraspte parmezaan
  • 40 gr verse peterselie (gehakt)
  • 500 gr ricotta
  • peper & zout

De lasagne

  • 500 gr butternut pompoen
  • 50 gr geraspte mozzarella

Instructies

De voorbereiding

  • Leg alle ingrediënten klaar afgewogen en per groep. Zet de oven aan op 180°C.

De tomatensaus

  • Snipper de ui en de teentjes look. Bak het gehakt rul en voeg de ui en de look toe. Laat nog even meebakken.
  • Voeg de tomatenblokjes en de passata toe. Voeg nu de basilicum, peper en zout toe. Laat het geheel een kwartiertje sudderen op een laag vuurtje.

De ricottasaus

  • Meng de ricotta, de parmezaan, de peterselie, peper en zout in een kom.

De lasagne

  • Schel de pompoen. Je moet nu een keuze maken: ofwel snij je dunne plakjes pompoen met de mandoline of een mes ofwel iets dikkere plakken van een 3tal mm. Het verschil zal de beet in de pompoen zijn en wat de kinderen lusten of niet. Als de pompoen echt zacht is (dun gesneden & lang genoeg ingestaan) smelt ze echt in je mond en merk je amper dat er pompoen inzit..
  • Neem een ovenschotel en vet deze lichtjes in. Start met een bodem van pompoen (naast elkaar zeker bij dikkere plakken). Schep er dan 1/3de van de tomatensaus over. De volgende laag is opnieuw pompoen. Dan volgt een dikke laag ricottamengsel. enz...je eindigt met een laag ricottamengsel en bovenop tomatensaus. Werk af met wat geraspte mozzarella.
  • Bedek de ovenschotel met zilverpapier en plaats een 30 minuten in de oven. Verwijder dan de folie en plaats 30 à 40 minuten in de oven (let op dat het niet aanbrandt)

Notities

Heb je nog tomatensaus ingevroren van de vorige keer, neem deze dan gerust. Je wint er heel wat tijd mee.
Misschien zelfs nog lekkerder , zoals veel ovenschotels, de dag nadien! Het loont dus zeker de moeite om extra (dubbele) porties klaar te maken!
Je kan ook kiezen om meer groenten toe te voegen zoals in onze basis groentesaus.
In Albert Heijn kan je in de afdeling van de voorgesneden soepgroenten nu ook pompoen lasagnebladen kopen. Handig voor als het extra snel moet gaan!
 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe