Groenten/ Kaas/ Vlees

Ovenschotel met foppende bloemkool

Ovenschotel met foppende bloemkool
Iedereen, echt iedereen op het verkeerde been gezet: mijn 3 dochters en zelfs mijn partner! Ze dachten te smullen van een gehaktschotel met wortelen en een laag aardappelpuree. Straf he? Kon het zelf ook niet geloven en dacht wel dat ze het niet zouden zien, maar wel zouden proeven. Niet dus! Ideaal gerecht om heel het gezin te laten genieten van een extra dosis groenten door de foppende bloemkool... Ondertussen is dit het favoriete gerecht van alle 3 mijn kinderen! En het geheime ingrediënt van deze schotel geeft er een extra lekkere toets aan, zodat ook wij dit graag op het menu zetten...
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Passieve Tijd 10 - 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Passieve Tijd 10 - 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snij de bloemkool in roosjes en kook (ongeveer 6 minuten) of stoom ze gaar (of zet de roosjes 8 min. in de microgolf op hoogste stand in een schaal met 1 eetlepel water en afgedekt).
  3. Schil ondertussen de wortelen en snij ze in schijfjes. Pel de ui, snipper fijn en stoof aan in olijfolie. Voeg de wortelen toe en laat ze met het deksel op de pot stoven tot ze gaar zijn, afhankelijk van de dikte van de wortelen (ongeveer 15 min.). Voeg wat water toe om te vermijden dat ze aanbranden.
  4. Doe het gehakt in een pan en bak het rul. Voeg het zakje taco kruidenmix toe en giet er 100 ml water over. Roer heel goed door elkaar en laat nog 5 minuten zonder deksel verder bakken.
  5. Doe de gegaarde bloemkool in een blender (of een hoge maatbeker en staafmixer) en mix samen met de melk en 50 gr van de geraspte kaas tot puree. Naargelang de grootte van de bloemkool, kan de hoeveelheid melk verschillen. Voeg peper & zout toe naar smaak.
  6. Vul de ovenschotel met het gehakt, schep de wortelen er bovenop en doe er daarna een laag bloemkoolpuree over. Stooi hierop de geraspte kaas.
  7. Als alle ingrediënten gaar en nog warm zijn, moet de schotel enkel nog 5 min. onder de grill voor een goudbruin korstje. Heb je de schotel op voorhand gemaakt, zet hem dan 20 min. in de oven op 180 °C om hem op te warmen en daarna 5 min. onder de grill om te gratineren.
Notities
  • Je kan er ook voor kiezen om de bloemkool, samen met de melk en kaas, in de pot te pureren met een stamper. Zo heb je nog wat structuur in de puree en hoef je geen blender extra vuil te maken.
  • Als je een deugniet aan tafel hebt die geen fan is van ui, kan je de ui eerst aanstoven en opzij zetten vooraleer je de wortelen stooft. Bij het vullen van de ovenschotel kan je de ui aan de ene kant wel over de wortelen verdelen en aan de andere kant niet. Veel kans dat er wel eens wat ui mee op hun bord sukkelt bij het opscheppen en wennen ze stilaan wel aan de smaak van ui...

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like