Aardappelen/ Groenten/ Vlees

Hachis Parmentier the healthy way

  • Hachis parmentier the healthy way gezonde drukte

Hachis Parmentier the healthy way

Hachis Parmentier dankt zijn naam aan apotheker Antoine Augustin Parmentier (1737 – 1813) wie ervoor zorgde dat de aardappel meer bekendheid kreeg en onder verschillende vormen op tafel kwam. Hachis Parmentier is een gerecht van laagjes: een laag gehakt vlees (hachis – hachee: vroeger gebruikte men gemalen restjesvlees om dit gerecht te maken) en een laag aardappelpuree, gegratineerd in de oven. Dit gerecht was super populair onder de kleinkinderen vroeger bij de bomma, die de oorlog had meegemaakt dus elk restje vlees werd vakkundig gemalen en bereid. Vandaag maak ik het gerecht met extra groenten - puree voor het gezin en zonder aardappelen voor mij.
Voorbereidingstijd25 min
Totale tijd40 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr wortelen
  • 2 pastinaak (medium grootte)
  • 350 gr aardappelen *
  • 150 ml halfvolle melk
  • 40 gr boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 el olijfolie
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 500 gr gehakt

Instructies

  • Warm de oven voor op 200°C
  • Schil de groenten en snijd in grote stukken. Kook ze dan gaar (+/- 15 minuten afhankelijk van grootte) in water en giet af. doe hetzelfde in een andere pot met de aardappelen.
  • Bak de ui in de olijfolie. Voeg het gehakt toe, kruid met peper en zout en bak tot het vlees gaar is.
  • Voeg de nootmuskaat en de helft van de boter toe aan de aardappelen. Voeg nu scheut per scheut de melk toe (+/-2/3de) en plet tot een puree. De rest van de melk en de boter voeg je toe aan de groenten en plet je tot een puree (er mogen nog wat stukjes in zitten).
  • Leg onderaan een laag vlees. Voeg dan de laag groenten toe. Voor de puree - meng de overschot groenten met de puree en voeg deze laag bovenop het vlees. Werk af met een laagje kaas.
  • Laat een kwartier garen in de oven. Plaats eventueel nog onder de grill voor een krokant korstje.

Notities

Je kan ook andere groenten gebruiken zoals knolselder ipv pastinaak.
Ik maak het traditioneel in kleine ovenpotjes omdat de ene geen aardappelen eet, de andere geen kaas, maar je kan dat evengoed onderverdelen in een grote schotel.
* Wens je geen of minder aardappelen te eten, neem dan uiteraard een kleinere portie aardappelen en nog meer groenten. Zo niet kom je misschien toch nog in de verleiding de overschot puree toch op te eten. .. tot daar die goede voornemens..   😉

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe

nl_NLDutch
nl_NLDutch