Groenten/ Vlees

Spruitjes-nu-wél-lekker

Spruitjes-nu-wél-lekker
Spruitjes.. de kindjes horen nog maar het woord en roepen vaak als 'jakkes, dat is vies!!' - Maar niets is minder waar in deze combinatie! 🙂
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Maak de spruitjes proper. Was ze eerst grondig. Snijd het topje er onderaan af en haal eventueel hier en daar het buitenste vuile blaadje eraf.
  2. Kook ze even tot bijna beetgaar in water. Je hoeft geen zout toe te voegen, de spekjes zorgen voor de zoute smaak.
  3. Doe een heel klein beetje hoeveboter in een kookpot. Begin de bacon reepjes (spekjes) hierin te bakken. Voeg al redelijk snel de spruitjes hieraan toe. De smaken mengen zich nu heerlijk. Voeg er, naar eigen smaak, nog een beetje nootmuskaat & peper aan toe.
  4. Je kan de spruitjes ook lichtjes prakken. Zo mengen de smaken zich nog meer. Heeeeeeerlijk!
Notities

Groenten van de koolfamilie (waaronder spruiten ook onder vallen) verspreiden vaak tijdens het koken een minder aangenamen geur (er komen zwavelachtige verbindingen vrij). Dit is een van de redenen waarom kinderen op voorhand vaak al aangeven dat ze spruitjes niet lekker vinden. (Enkele zaken die kunnen helpen: kook een geschilde ajuin mee in hetzelfde kookwater en plaats een deksel op de kookpot.)-  Ze leren dit jammer genoeg vaak ook al op school, in de media,.. aan. 'Spruitjes zijn vies', punt! Toch eens het proberen waard op deze manier!  😉   Bacon reepjes of spekjes zijn natuurlijk niet heel gezond (gerookte vleeswaren en verzadigde vetten) maar het kan wel als tussenstap dienen om kinderen die spruitjes te leren eten. En uiteraard kan je experimenteren met nog veel minder spek of bacon!

Pascale Naessens maakt in haar laatste boek 'Puur Pascale 2' ook spruitjes klaar op een manier waar de kans groot is dat 'jouw kleine spruit' ze ook lekker vindt!  😉

Ook kan je een heel klein snuifje bicarbonaat (bakpoeder) toevoegen wanneer je de spruitjes kookt. Zo behouden ze hun mooie groene kleur.

Je hebt tegenwoordig zelfs al spruitjes met een minder 'typische' bittere smaak. Maar is dit wel een goed gegeven, zo prutsen aan de natuur? Als jullie écht niet van die bittere smaak houden, zelfs niet met de spekjes eronder, kan je er ook nog altijd een appel mee onder gaar koken en mee pletten.

Lees ook onze posts 'Help, mijn kind lust geen groenten', 'Smaakvoorkeuren' en 'Groenten leren proeven'.


No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like