Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snipper de look fijn, fruit aan in wat olijfolie en voeg de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg de versneden basilicum toe. Laat de saus op een laag vuur een tijdje goed doorpruttelen.
Was ondertussen de courgettes en snij ze in lange plakken met een (brede) dunschiller of kaasschaaf. Leg de repen op elkaar met keukenpapier ertussen om het vocht eruit te laten trekken.
Snipper de ui fijn. Neem een kom en voeg de ui, de ricotta, het ei, de baconreepjes en de geraspte kaas (hoeveelheid zie ingrediënten 'voor de vulling') samen en meng alles onder elkaar.
Leg twee courgetterepen iets over elkaar en leg er dwars twee andere repen bovenop, ook een iets over elkaar. Leg in het midden een grote schep van de vulling.
Neem 2 courgetterepen en vouw ze na elkaar dicht tot je een vierkant pakje krijgt. Leg het pakketje omgekeerd in een ingevette ovenschotel. Herhaal dit voor de andere pakketjes.
Verdeel de tomatensaus over de pakketjes en werk af met de geraspte kaas. Zet 20 minuten in de oven.