Ga terug Email Link
+ servings

lichte, heerlijke courgette lasagne

Een heerlijk alternatief voor wie zot is van lasagne en toch liever geen pasta gebruikt. Voor de kinderen is dit 'gewoon' lasagne. Leuke manier om hen extra groenten te laten eten zonder dat ze dit echt beseffen. Dit gerecht kan je perfect op voorhand maken en in de week gewoon even opwarmen.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd1 uur
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 800 gr kippengehakt (of ander gehakt naar keuze)
  • 3 courgette
  • 3 preistengel
  • 1 aubergine
  • 1 bussel jonge wortel
  • 2 ui
  • 8 teentje look
  • 700 gr tomatenpassata
  • 70 gr tomatenconcentraat
  • 4 tl provencaalse kruiden
  • 4 tl spaghettikruiden
  • 2 rode paprika
  • 200 gr geraspte kaas
  • 500 gr tomatenblokjes uit blik
  • peper & zout
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Snij de ui, paprika, aubergine, wortelen en prei in hele kleine blokjes.
  • Stoof de look samen met de ajuinen even aan in wat olijfolie. Doe hierbij het gehakt en bak goed aan.
  • Doe hier vervolgens alle fijngesneden groenten bij en laat een 10-tal minuten verder stoven.
  • Giet de tomatenpassata over de groenten uit, samen met de tomatenblokjes en de tomatenpuree. Kruid naar smaak met zout, peper, spaghettikruiden en provencaalse kruiden. Laat nog een 10-tal minuutjes verder pruttelen op je vuur.
  • Snij ondertussen de courgetten in fijne plakjes. Ik snij meestal mijn courgette eerst in 2 gelijke helften. Het nadeel is dan wel dat je kleinere stukken courgette hebt om je laagjes te vormen, maar het voordeel is dat je de plakjes veel gemakkelijker kan snijden met een groot mes. Ik snij de plakjes dus met een groot mes (dan heb ik weinig afwas ;-), zo dun mogelijk (ze mogen wel niet kapot vallen dus ook niet te dun). Ideaal is natuurlijk een goede mandoline groentesnijder.
  • Ten slotte gaan we bouwen in een grote ovenschaal (idealiter een rechthoekige ovenschaal): eerst een laagje saus, dan laagje courgette plakjes, dan weer saus, enz... je eindigt met saus en daarover strooi je de geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.