Ga terug Email Link
–+ servings

Boontjes met spek en tomaten

Boontjes met tomaten zijn een klassieker uit mijn kindertijd. Ik voeg er gebakken spekjes mee onder in plaats van een apart gebakken stukje vlees mee te serveren. De kinderen zijn er dan extra dol op en je hebt een pan minder af te wassen :-) .
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd25 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1200 gr boontjes
  • 8 tomaat
  • 1 ui
  • 300 gr spek (in blokjes)
  • peper & zout
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Breng een grote pot gevuld met water aan de kook.
  • Leg de tomaten in het kokend water en laat een kleine minuut koken. Haal ze met een spatel met gaatjes uit het water en laat ze schrikken onder stromend koud water. Leg even opzij.
  • Ondertussen heb je de boontjes gekuist. (puntjes afgesneden en gewassen). Doe deze in de pot met nog kokend water en voeg een snuifje zout toe. Laat de boontjes een 4-tal minuten koken. Haal ze vervolgens uit het water en laat ze schrikken onder stromend koud water zodat ze hun frisse kleur behouden.
  • Doe de olijfolie in een pot en stoof de ui glazig. Voeg het spek toe en laat enkele minuten verder stoven.
  • Ondertussen kan je de tomaten ontpellen. Dit gaat vanzelf omdat je ze voordien even in kokend water hebt gelegd.
  • Voeg eerst de boontjes toe bij het spek, roer goed om en voeg dan ook de in stukken gesneden tomaat toe. Kruid met peper en zout en laat nog een 5-tal minuten stoven.

Notities

  • Tegenwoordig kan je ook reeds gekuiste boontjes vinden in de supermarkt. Dit kan handig zijn als je echt te weinig tijd hebt.
  • In dit gerecht (met het spek) snij ik de boontjes altijd in kleinere stukken zodat de kinderen een keer geen snijwerk hebben aan tafel en het eten uit een kommetje kan gegeten worden. Vinden ze super leuk.
  • Bij dit gerecht passen onze krielaardappeltjes heel goed.
  • Je kan ook bacon reepjes gebruiken. Deze bevatten doorgaans veel minder vet. Wel opletten: het is en blijft gerookt vlees dus liefst niet elke dag op je menu zetten!