Granola voor pindaliefhebbers met een twist van chocolade
Granola met pindakaas en chocolade bolletjes geven instant energie in de ochtend. In tegenstelling tot de versies ontbijtgranen in de supermarkt, bevat deze granola veel minder suiker.
Maaltijd: Start / ontbijt
Porties: 400 gr
- 220 gr havervlokken
- 100 gr noten
- 80 gr pindakaas
- 3 el kokosolie
- 1 tl vanille extract
- 0,75 tl zout
- 0,5 tl kaneel
- 30 gr pure chocolade (bolletjes of kleine stukjes gehakt)
- 30 gr geraspte kokos (optioneel)
- bakpapier
Warm de oven voor op 165°C.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Meng de havervlokken en de noten in een grote mengkom en zet opzij.
Roer in een aparte kom de pindakaas, de gesmolten kokosolie, vanille, zout en kaneel bij elkaar.
Eventueel warm je het 20 seconden in de microgolfoven op zodat het makkelijker mengt.
Giet het pindakaasmengsel over het havermengsel en roer tot het goed gemengd is.
Verdeel de granola gelijkmatig over de bakplaat. Bak gedurende 25 minuten en roer halverwege om. Let op dat de granola niet verbrandt.
Haal de plaat uit de oven en strooi de kokos erop indien je dit wenst. Roer alles door elkaar en bak nog 4-5 minuten of tot de granola licht geroosterd en goudbruin is.
De chocolade voeg je toe als de granola is afgekoeld.
Serveer met yoghurt, schijfjes banaan of ander fruit.
* LET OP: Tijdens het bakken van granola (havervlokken, noten, suikers,..) (te lang op hoge temperaturen) kunnen er chemische veranderingen plaats vinden zoals het karamellisatie proces en de vorming van acrylamides. Allemaal niet zo gezond, ze zouden carcinogeen (kankerverwekkend) kunnen zijn. Let erop dat je telkens je granola niet té lang bakt op té hoge temperaturen en wissel zeker geregeld af met gewone pure ingrediënten zoals onbewerkte noten, 'gewone' havervlokken,...
*Maak en proef zeker ook onze crunchy chocoladegranola.
*Maak ook snel je eigen gezondere pindakaas