Ga terug Email Link
+ servings

Bloemkool-broccoli-courgette ovenschotel

Een klassieker bij ons thuis: ongemerkt hebben je kinderen verschillende groenten in één gerechtje binnen. Hesp & kaas doen vaak wonderen bij kindjes die niet zo graag groenten lusten.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd45 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 1 courgette
  • 150 gr ham (magere ham)
  • 500 ml halfvolle melk
  • 250 gr ricotta
  • 120 gr gruyère
  • peper & zout

Instructies

Groenten prepareren

  • Was de groenten.
  • Snij de bloemkool en broccoli in roosjes. De courgette snij je in kleine blokjes.
  • Kook alle groenten gaar in een beetje water met zout. Ik start met de bloemkool, die heeft de langste tijd nodig, kort nadien voeg ik in dezelfde pot de broccoli toe en op het einde voeg ik (in dezelfde pot) de courgetteblokjes toe. Giet af indien beetgaar.

Saus maken

  • Laat de melk lichtjes koken.
  • Doe er de gruyère kaas bij en meng alles onder elkaar. Als je de kaassaus van het vuur hebt gezet (en de saus dus niet meer kookt) voeg je er pas de ricotta aan toe.
  • Snij de ham in fijne reepjes en meng dit onder de kaassaus. De kaassaus is nog redelijk lopend, dat is normaal. - Indien je de saus écht iets dikker wenst, kan je er ook een deel van de gekookte bloemkool onder pureren (zie opmerking bij 'notities'). Of snij er nog een aantal stukjes mozzarella bij en laat even mee smelten..
  • Breng op smaak met zout en peper.

Maak de ovenschotel

  • Doe de groenten in een ovenschotel.
  • Bedek alles met je kaas-& hesp saus. Houden jullie van een 'korstje', dan mag je er nog een beetje kaas over strooien..
  • 20 minuten in de oven op 180°C. Smakelijk!

Notities

Ovenschotels zijn zo makkelijk. Ik maak in de wintermaanden bijna dagelijks een ovenschotel. Terwijl alle smaken zich heerlijk mengen en de oven z'n werk kan doen, heb jij intussen de tijd om je keuken al op te ruimen, kids te helpen met huiswerk, 'me time',... Lekker handig!
Als je de saus graag écht 'dik' hebt, kan je ze altijd steviger van structuur maken door er bloemkool (of knolselder) in te mengen zoals bij dit recept.