Neem een grote pot en vul deze met het water. Week hierin het gedroogd eekhoorntjesbrood gedurende 15 minuten.
Ondertussen maak je de prei, aardappel en ui schoon. Snijd deze in grove stukken.
Maak ook de mengeling van champignons schoon en snijd deze in grote stukken.
Warm een lepel olijfolie op in een grote pot en stoof hierin de ui even aan. Voeg de prei en aardappel toe en laat 2 minuten meestoven. Voeg nu ook de champignons toe (Hou enkele stukken opzij voor de garnering van de soep) en stoof nog 2 minuten verder.
De gedroogde champignons zijn nu geweekt en kan je uit het water halen met een schuimspaan. Laat deze lekken op een keukenrolpapiertje.
Het water waarin de champignons geweekt hebben voeg je toe aan de groenten die al een beetje gestoofd hebben in de pot. Breng aan de kook en voeg nu ook het geweekt eekhoorntjesbrood toe. Breng op smaak met peper en zout en met de bouillonblokjes. Laat 20 minuten koken.
Terwijl de soep staat te pruttelen, kan je de champignons die je opzij gehouden hebt, bakken op een hoog vuur in een bakpan. Ongeveer 5 minuten.
Mix de soep goed fijn. (enkele minuten goed mixen).
Garneer de soep met wat gebakken stukjes champignons, wat fijngesneden peterselie en enkele druppels truffelolie (optioneel).