Ga terug Email Link
+ servings

Chili con carne

Een topper bij ons: heel snel klaar (allemaal in 1 pot) , heel voedzaam en gezond en... super lekker!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 6 tomaat
  • 2 rode paprika
  • 1 aubergine
  • 600 gr rode bonen (uitgelekt) (uit blik)
  • 800 gr tomatenblokjes uit blik (eventueel met verse groenten)
  • 400 gr gehakt
  • 100 gr zure room
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl komijn (naar eigen smaak, mag meer!) (zaadjes of poeder)
  • 1 teentje look (of meer, naar eigen smaak)
  • peper & zout

Instructies

  • Snij de ui fijn in kleine blokjes en stoof aan in een beetje olijfolie.
  • Voeg je gehakt toe en bak mee gaar. Voeg er ook de geperste knoflook aan toe.
  • Was intussen de tomaten, paprika en aubergine.
  • Snij alle groenten in fijne stukjes en voeg ze toe aan de gestoofde ajuin en het gehakt.
  • Voeg de tomatenblokjes uit blik toe.
  • Als alles goed gegaard heeft, voeg je er de rode bonen aan toe.
  • Laat nog even mee stoven en voeg ook je kruiden toe: paprikapoeder, peper & zout en het komijnpoeder. Komijnpoeder geeft de typische smaak aan chili con carne. Eventueel wat experimenteren met deze smaak.
  • Serveer naar eigen smaak met wat zure room erop, eventueel met wat verse koriander er nog bij. Super lekker! ;-)

Notities

Uiteraard kies je zelf of je je buikje vult enkel met de chili of je er een portie bruine zilvervliesrijst (volkoren) bij eet (of een volkoren wrap). Je kan de chili dan in de wrap doen. Een ander leuk idee voor kids: snijd een grote volkoren wrap in 2 en steek dit in je broodrooster. Zo heb je iets krokant om de chili mee op te scheppen.
Je kan uiteraard nog andere groenten toevoegen aan dit gerechtje: wortelen, selder,...
Ook kan je dit gerechtje verder serveren met onze guacamole.
Nog overschot? Ook dit gerechtje leent zich perfect om zo in te vriezen.
Ook met kruiden kan je zelf experimenteren: tijm, laurier, wat verse koriander. Eventueel kan je er uiteraard ook wat chilipoeder of een heel klein beetje fijngesneden rode chilipeper aan toevoegen naargelang de smaak van je eigen gezin. Dit maakt het uiteraard wat pittiger.  ;-)   Komijnzaadjes genieten onze voorkeur boven komijnpoeder omdat de typische smaak dan meer vrijkomt. Maar misschien is jouw gezin hier net minder fan van?
Een vegetarische versie kan uiteraard ook, de Chili SIN carne: je vervangt het vlees door een extra portie rode bonen.