Ga terug Email Link
+ servings

Speculaaskoek van eigen deeg

Heerlijk hoe heel je huis naar speculaas ruikt als dit recept in de oven staat! Grappig ook, want één voor één trippelden onze kinderen naar beneden om te vragen wat ik aan het maken was. Ze konden niet wachten tot het uit de oven kwam en het trekken van de foto's kon niet snel genoeg gaan. Deze gezondere versie van speculaas is echt een succes, want veel bleef er niet over na het 'proeven'...
Voorbereidingstijd15 min
Totale tijd45 min
Maaltijd: Dessert, Snack, Start / ontbijt
Porties: 14 porties

Ingrediënten

  • 150 gr havermout
  • 75 gr amandelmeel
  • 2 el speculaaskruiden
  • 50 gr kokosbloemsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 5 el kokosolie (kamertemperatuur)
  • 10 gr amandelschilfers (optioneel)
  • 2 ei
  • melk scheutje
  • zout snuifje

Instructies

  • Doe de havermout in een hakmolen en maal het fijn (kan ook met een staafmixer in een hoge maatbeker).
  • Neem een grote kom en doe hierin het havermeel, het amandelmeel, de kokosbloemsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden en een snuifje zout.
  • Voeg, afhankelijk van de hoeveelheden die je klaar maakt, alle eieren behalve 1, en de kokosolie toe en kneed er een deeg van. (je houdt dus 1 ei apart!) (De kokosolie mag niet te hard zijn en is dus best op kamertemperatuur, anders krijg je het niet verdeeld onder het deeg. Is de kokosolie te koud, zet het dan even kort in de microgolfoven.)
    Speculaaskoek van eigen deeg
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een kwartier rusten in de ijskast. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Haal het deeg na een kwartier uit de koelkast en rol het met een deegrol uit op een vel bakpapier op je ovenplaat. Dit deeg is uitgerold tot ongeveer 8 mm.
    Speculaaskoek van eigen deeg
  • Spits het ei dat je apart moest houden en gebruik enkel de eierdooier. Klop de eiderdooier los in een klein kommetje en voeg een scheutje melk toe. Bestrijk de bovenkant van de speculaas hiermee en strooi de amandelschilfers erover. Zet 20 minuten in de oven.
  • Laat de speculaas afkoelen en breek hem daarna in stukken.

Notities

Speculaaskruiden vind je in de supermarkt bij de bakafdeling of in de kruidenrayon.
Kokosbloemsuiker vind je in de natuurvoedingswinkels, maar ook in de supermarkten in de afdeling met speciale 'dieetproducten' ofwel bij de zoetstoffen.
Kokosbloesemsuiker (= kokospalmsuiker = kokossuiker) is een natuurlijke suiker die wordt gewonnen uit kokosbloesem. Tegenover andere suiker zou dit gezonder zijn, omdat het
1) ongeraffineerder is,
2) er daardoor nog wat goede voedingsstoffen in zouden zitten (denk aan B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en
3) het lager zou scoren op de glycemische index en daardoor ook minder suikerschommelingen zou geven.
Toch moet je ook met kokosbloemsuiker niet overdrijven en eet je dit in een gevarieerd eetpatroon best ook met mate.