Ga terug Email Link
+ servings

Lente bloemkoolcrème met knapperige groentjes

Dit gerecht is niet alleen een mooi en kleurrijk tafereel op je bord, het is ook hemels in de mond. De combinatie van de zachte crème met de beet van knapperige groentjes is fantastisch. En aangezien je eindeloos kan combineren in dit gerecht, kan je zeker een topper vinden voor jouw gezin.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Oventijd10 min
Totale tijd40 min
Maaltijd: Hoofdgerecht, Lunch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gr boontjes (prinsessenbonen)
  • 4 ei
  • 1 bloemkool
  • 120 gr parmaham
  • peper & zout
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl baharat (optioneel, = kruidenmelange uit Midden-Oosten, te vinden bij Albert Heijn)
  • 200 gr groene asperges
  • 1 el arachideolie

Instructies

  • Warm de oven voor op 200°C.
  • Breng een ruime pot met water aan de kook. Snijd ondertussen de uiteinden van de boontjes en snijd vervolgens de boontjes in 2. Voeg nu de boontjes, samen met de eieren, toe aan het kokend water. Laat 4 à 5 minuten koken. De eitjes zullen zachtgekookt zijn!
  • Breng nu nog een 2de pot gevuld met water aan de kook. Snijd de bloemkool in roosjes en voeg ze toe aan het kokend water. Laat gedurende 6-tal minuten koken.
  • Neem een bakplaat uit de oven en bedek deze met een vel bakpapier. Leg hierop de parmaham. Bak gedurende 10 minuten.
  • Giet de boontjes af en laat schrikken onder koud stromend water. (zo garen ze niet verder en blijft de kleur fris groen). Zet de boontjes even opzij. Houd ook de 'zacht'gekookte eieren een minuut onder koud stromend water en pel deze voorzichtig. Let op, het pellen van deze zachtgekookte eieren zal niet altijd even makkelijk zijn. Je mag immers niet te hard aan de schaal trekken. Je kan er ook voor kiezen om de eitjes te pocheren.
  • Giet de bloemkool af en doe deze in een blender. Voeg de olijfolie toe, peper en zout en de kruidenmelange baharat. Pureer deze tot een zachte crème. Voeg eventueel nog 2-tal lepels water toe.
  • Warm de arachideolie op in een wok. Snijd de uiteinden van de groene asperges af. Snijd de asperges in stukjes en wok deze gedurende enkele minuten gaar. Voeg de laatste minuut de boontjes nog even toe. Kruid met peper en zout.
  • Schik nu op een bord: eerst een laag bloemkoolcrème, daarop de knapperige groentjes, daarop het eitje dat je voorzichtig opensnijdt, vervolgens nog wat stukjes knapperige parmaham uit de oven en werk tenslotte af met wat peper en extra baharat.

Notities

  • De kruidenmelange Baharat kan je vinden bij Albert Heijn. Je kan deze kruiden uiteraard ook weglaten. 
  • Je kan er ook voor kiezen om een onderscheid te maken tussen kinderen en volwassenen: voor de kinderen serveer je dan enkel de boontjes en voor de volwassenen enkel de asperges. 
  • De groene groentjes kan je ook vervangen door een mengeling aan champignons. 
  • Voor een vegetarische versie laat je gewoon de parmaham weg, en omgekeerd kan je ook het eitje weglaten indien je daar geen fan van bent.