Ga terug Email Link
+ servings

Courgette kaas & ham rolletjes

Krijg je witloof maar moeilijk verkocht? Probeer dan zeker dit kindvriendelijker alternatief van de klassieker 'witloof met kaas & hesp in de oven' eens. Courgette heeft een neutralere smaak & structuur. Hier alvast gesmaakt! ;-)
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd45 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 courgette
  • 160 gr ham (magere ham)
  • 500 ml halfvolle melk
  • 120 gr gruyère
  • 250 gr ricotta
  • peper & zout

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Schil de courgetten en kook ze al beetgaar in licht gezouten water. Eventueel kan je nu al de zijkantjes eraf snijden.
  • Haal de courgettes uit het water, laat ze afdruppen en schik er een schelletje ham rond. Dikkere courgettes vereisen soms een 2de schelletje, dat mag je zelf kiezen.
  • Maak je kaassaus: breng de melk al roerend aan de kook. Bij het koken, haal je de kookpot van je vuur, voeg de ricotta & gruyère eraan toe en roer alles goed door elkaar zodat de kaas gaat smelten. Eventueel kan je dit mengsel nog even terug opwarmen. Kruid met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.
  • Leg de courgettes in een vuurvaste ovenschotel, overgiet met de kaassaus. Eventueel kan je er nog wat geraspte kaas of schijfjes mozzarella overdoen om extra te laten gratineren. Plaats de schotel zo'n 20 minuten in de oven op 180°C. Smakelijk!

Notities

De variant met prei kennen jullie natuurlijk ook al? En waarom eens niet proberen met bijvoorbeeld wortelen - dan heb je wel kleinere rolletjes. Of een groentesoort naar eigen keuze of combineer verschillende soorten groenten.   ;-)    Als mama/papa weet je het beste welke groentesoorten bij jullie gezin in de smaak vallen.
Serveer met een lekker slaatje of een extra portie gekookte groentjes naar eigen smaak (broccoli, bloemkool,...). Of voor de grote eters: voorzien gewoon een 2de courgette, dat kan natuurlijk ook.
Lees ook onze post over sauzen indikken.