Verwarm je oven voor op 180°C.
Schil de courgetten en kook ze al beetgaar in licht gezouten water. Eventueel kan je nu al de zijkantjes eraf snijden.
Haal de courgettes uit het water, laat ze afdruppen en schik er een schelletje ham rond. Dikkere courgettes vereisen soms een 2de schelletje, dat mag je zelf kiezen.
Maak je kaassaus: breng de melk al roerend aan de kook. Bij het koken, haal je de kookpot van je vuur, voeg de ricotta & gruyère eraan toe en roer alles goed door elkaar zodat de kaas gaat smelten. Eventueel kan je dit mengsel nog even terug opwarmen. Kruid met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.
Leg de courgettes in een vuurvaste ovenschotel, overgiet met de kaassaus. Eventueel kan je er nog wat geraspte kaas of schijfjes mozzarella overdoen om extra te laten gratineren. Plaats de schotel zo'n 20 minuten in de oven op 180°C. Smakelijk!