Ga terug Email Link
+ servings

Muhammara als dipsaus, met vlees of als spread bij de lunch

Muhammara is een dip uit het Midden-oosten, afkomstig uit Syrië. Het wordt gemaakt van geroosterde rode paprika en walnoot. Is heerlijk als dip bij het aperitief, maar ook uitstekend te gebruiken als saus bij gegrild vlees en vis, schaal- en schelpdieren of als spread met een tomaatje en wat geitenkaas. Omnigebruik dus! Ben je geen fan van pikantere dips, voeg het half rood pepertje niet toe.
Voorbereidingstijd10 min
Totale tijd30 min
Maaltijd: Apero & hapjes, Lunch
Porties: 1 kom

Ingrediënten

  • 3 rode paprika
  • 1/2 rode peper (voor wie het graag pikanter heeft)
  • 1 ui (klein)
  • 1 citroen
  • 1 el granaatappel melasse (granaatappelstroop bij de Wereldkeuken)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 teentje look (klein)
  • 100 gr walnoten
  • 2 el olijfolie
  • zout

Instructies

  • Zet de oven op de hoogste grill stand (220°C). Plaats de halve rode paprika's met het vel naar boven onder de grill gedurende 20 minuten.
    Muhammara
  • Als de paprika's zwart beginnen te zien (natuurlijk niet té zwart.. ;-) ), haal je ze uit de oven en plaats je ze nog 5 minuten in een afgesloten doos (makkelijker om te pellen). Pel ze dan ook nadien..
    Muhammara
  • Pers de citroen. Doe alle ingrediënten in de blender en maal fijn. Ik heb er graag nog een beet aan maar als de kinderen liever geen brokjes hebben, kan je de dip helemaal glad malen.

Notities

Let op met de granaatappel melasse want hier zit wat suiker in (maximum 1 el gebruiken).
Lekker ook met onze kaascrackers op basis van amandelmeel.
De overschot gebruik ik de dag nadien als dip om mee te geven in de brooddoos of voor mezelf op een volkoren toast met feta, tomaatjes en basilicum. Laat je ook inspireren door deze andere oosterse dip hummus.
Muhammara broodje
 
Aperitief hummus muhammara