Ga terug Email Link
+ servings

Hete bliksem met rode kool

Onze kinderen zijn zot van hete bliksem. Ik zocht naar een manier om er groenten aan toe te voegen en wat minder aardappelen, en deze is het geworden. Aan de pureelaag heb ik rode kool toegevoegd en eerlijk... zelfs onze zoon Senne die geen rode kool lust, heeft deze hete bliksem naar binnen gewerkt met smaak. Absoluut geslaagd deze versie!
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd55 min
Totale tijd1 uur 35 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 20 gr boter
  • 1/2 rode kool
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 el agavesiroop
  • 200 gr aardappelen (50 gr = 1 aardappel)
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr kippengehakt
  • 8 appel
  • 1 tl kaneel
  • peper & zout

Instructies

  • Neem een grote pot. Warm hierin de boter op.
  • Haal de buitenste bladeren van de rode kool. Snijd de kool in 2 en snijd het harde binnenste witte stuk eruit. Leg nu de kool met het platte stuk op de snijplank en snijd in smalle strookjes. Vervolgens snijd je de strookjes in kleine stukjes. (Maak de 2de helft van de rode kool ook meteen klaar en vries in).
  • Doe nu de stukjes rode kool in de pot met opgewarmde boter en stoof gedurende 5 minuten aan, roer regelmatig om. Doe hierbij de balsamicoazijn, de agavesiroop, peper en zout. Roer om. Zet op een lager vuur met deksel erop en laat 40 minuten verder garen.
  • Ondertussen breng je een pot met water aan de kook. Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook gaar gedurende 15 minuten.
  • Terwijl de aardappelen koken, schil je de appelen. Haal het klokhuis eruit en snijd in stukken. Leg even opzij. (Houd 1 appel opzij om later bij de rode kool te doen)
  • Neem een bakpan en warm de olijfolie op. Bak hierin het kippengehakt gaar gedurende 10 minuten. Roer regelmatig.
  • Warm nu de oven voor op 180°C.
  • Ondertussen zijn de aardappel gaar. Giet het water af en zet de aardappelen even opzij. Neem opnieuw de pot en doe hierin de appelen (behalve 1, die je zo meteen nodig hebt voor bij de rode kool). Voeg 2 eetlepels water toe en kaneel. Zet op een middelhoog vuur met deksel op en laat stoven gedurende 15 minuten.
  • Na 40 minuten stoven, doe je bij de rode kool de stukken van 1 appel en 2 eetlepels water. Roer om en zet nog 15 minuten op het vuur met deksel op de pot.
  • Als de appelen gaar zijn, plet je deze met een stamper tot moes.
  • Als de rode kool klaar is, doe je hierbij de aardappelen en plet je deze met een stamper tot puree. Kruid eventueel nog wat bij met peper en zout.
  • Neem een ovenschotel en doe hierin het gehakt op de bodem. Daarop een laag appelmoes en dan een laag rodekoolpuree.
  • Plaats nog een kleine 20 minuten in de oven.

Notities

Rode kool kan je makkelijk in grote hoeveelheden maken en invriezen. Zo kan je heel wat tijd winnen bij het maken van dit gerecht, nl 10 minuten voorbereidingstijd en 40 minuten kooktijd.