Ga terug Email Link
+ servings

Cake met chocolade, bananen en blauwe bessen

Deze lekkere cake met chocolade, bananen en blauwe bessen is een heerlijk gezond tussendoortje of dessertje. Het geeft eveneens de nodige energie na school en voor het sporten.
Voorbereidingstijd15 min
Totale tijd1 uur 5 min
Maaltijd: Dessert, Snack, Start / ontbijt
Porties: 1 cake

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocolade (>75%)
  • 50 gr havervlokken
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr kokosmeel
  • 3 banaan (rijpe)
  • 200 gr blauwe bessen
  • 3 ei
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el kokosolie
  • 1 el agavesiroop
  • bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
  • Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie. Breng maw een pan/pot water aan de kook en plaats de kom met chocolade op de pan met water, smelt al roerend. Laat even afkoelen.
  • Maal de havervlokken fijn in de blender en meng met het amandelmeel, het kokosmeel en het bakpoeder.
  • Meng in de blender de bananen met de eieren, de gesmolten kokosolie en de agavesiroop. Spatel dit mengsel door het havervlokkenmengsel. Roer er de gesmolten chocolade door en dan voorzichtig de bessen.
  • Schep het beslag in de cakevorm en laat 50 minuten garen in de oven. Laat vervolgens een uurtje afkoelen.

Notities

  • Is amandelmeel hetzelfde als amandelpoederAmandelmeel bestaat uit de volledig integrale amandelen die ze gemalen hebben en er meel van gemaakt hebben. Dit is lekkerder dan het poeder en bevat ook meer gezonde voedingsstoffen. Helaas is het wel iets duurder. Amandelpoeder is droger omdat de gezonde vetten (olie) eerst uit de amandelen wordt geperst voor ze het fijnmalen.
  • In de volksmond noemen we blauwe bessen gewoon bosbessen en omgekeerd. Wat is nu het verschil tussen een bosbes en een blauwe bes? De blauwe bes is een geteelde soort, is groter en groeit in trossen terwijl de bosbes klein is, in het bos groeit en zich individueel aan lagere struiken bevindt.  Bovendien is een bosbes blauw aan de buiten- en binnenkant, terwijl een blauwe bes bestaat uit een blauwe schil en wit vruchtvlees.
  • Variant: vervang de blauwe bessen door frambozen: minstens even heerlijk!