Hoe zit het nu met

Waarom is voldoende water drinken zo belangrijk?

Er wordt aanbevolen om elke dag gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 liter vocht op te nemen onder de vorm van water (min. 1,5 liter), lichte koffie, groene thee, kruidenthee of een vetarme en zoutarme (!) bouillon. Een goede manier om te zien of jezelf of je kids voldoende gehydrateerd zijn, is overdag geregeld eens te kijken naar de kleur van je urine. Is deze eerder aan de donkere kant is dat kans groot dat je te weinig hebt gedronken.

Waarom is voldoende drinken zo belangrijk?

Je lichaam bestaat voor 60% uit water. Dit vocht helpt bij de vertering, opname en transport van je voedingsstoffen, de aanmaak van speeksel en het in balans houden van je lichaamstemperatuur. Ook zorgt het vocht ervoor dat je een zuivere huid hebt, een vlotte stoelgang en de uitscheiding van afvalstoffen.

Ons brein daarentegen bestaat gemiddeld gezien voor 85% uit water. Voldoende water drinken is dus ook belangrijk voor onze concentratie, creativiteit en productiviteit. Nuttige tip dus tijdens het studeren..   😉

Wat de uitscheiding van afvalstoffen betreft, is het zo dat water veel meer afvalstoffen kan opnemen dan dat ander vocht dit kan doen, omdat er in water zo goed als geen stoffen aanwezig zijn. Vergelijk het met een trein die door je lichaam gaat en waarvan de wagonnetjes gevuld zijn met water. Deze wagonnetjes kunnen alle afvalstoffen meenemen en buiten je lichaam brengen. Moesten de wagonnetjes half gevuld zijn met fris- of fruitsappen dan zouden er maar half zoveel afvalstoffen weggevoerd kunnen worden. Daarom ook is het zo belangrijk extra veel water te drinken als je medicatie neemt.

Wanneer je intensief sport, hebben je spieren nood aan vloeistoffen en is het dus belangrijk om extra te drinken.

Zie het drinken van water als een douche nemen binnenin om alles te zuiveren. Laat (gewone en light) frisdrank, cafeïnehoudend dranken en fruitsappen zo veel mogelijk staan en kies voor water of thee.

Meer inspiratie