Venkelsoep, feestelijk afgewerkt met garnalen en croûtons
Een heerlijk romig venkelsoepje dat je kan opdienen als voorgerecht of als amuse bij het aperitief en de hapjes op een feest of nu met de Kerst.
Je kan deze soep de dag voordien al bereiden. De croutons best de dag zelf.
Porties: 6 personen
Ingrediënten
De croûtons
- 5 el olijfolie
- 1 volkoren brood (halve schel pp)
De soep
- 2 venkel
- 2 ui
- 3 el verse bieslook
- 1,5 l water
- 3 tuinkruidenbouillon blokje (vetarm)
- 100 gr grijze garnalen
- 2 dl room
- 2 el olijfolie
- 20 gr boter (1 goede el= 20gr)
- peper
Instructies
De croûtons
- Snij het brood in fijne blokjes.
- Verhit de olijfolie in een pan en voeg de blokjes toe. Goed schudden met de pan of voorzichtig roeren met een lepel zodat de croutons de olie goed opnemen. Ze mogen lichtjes aanbranden zodat ze lekker krokant zijn. Blijf erbij want ze zijn snel aangebrand.
De soep
- Snipper de ui. Snij de venkel fijn. De uitsteeksels en het groen dat je er grof hebt afgesneden niet weggooien.
- Smelt de boter in de een grote pan en voeg de olijfolie toe. Voeg dan de ui en de venkel samen met het venkelafval toe. Roer goed om en laat dan op een laag vuurtje 10 minuten sudderen. Roer regelmatig om.
- Voeg dan 0,5 liter water toe. Laat 5 minuten sudderen. Voeg dan het geheel samen met 1 liter water en de bouillonblokjes in een pot. Kruid wat bij met peper (zout zou voldoende moeten zijn met de blokjes).
- Laat de soep nog 10 minuten doorkoken en mix ze dan heel fijn. Je kan ze eventueel zeven.
- Schep de soep in een kommetje of glaasje. Voeg wat croutons en garnaaltjes toe. Snipper de bieslook erover en werk af met een beetje room.
Geen berichten