Gevogelte/ Groenten

Vogelnestjes, speels

Vogelnestjes, speels

Heerlijke, schattig ogende vogelnestjes, boordevol groentjes. Deze zijn ideaal om aan je paasdiner toe te voegen. Iedereen is er weg van!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd50 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350 gr kippengehakt
  • 1 ei
  • 2 el volkoren paneermeel
  • 400 gr courgetteslierten
  • 1 ui
  • 3 teentje look
  • 8 tomaat
  • 4 wortelen
  • 40 gr geraspte kaas
  • 3 el olijfolie
  • peper & zout

Instructies

Tomaten/groentesaus

  • Leg de tomaten in een grote kom en kook water (ik doe dit met de snelkoker, een volle pot). Dit kokend water giet je in de kom over de tomaten totdat deze onder water staan. Laat de tomaten 1 minuut liggen, totdat het vel barst. Giet de tomaten af en spoel even onder koud water.
  • Doe 1 el olijfolie in een pot en stoof hierin de ui en look glazig. Ondertussen schil je de wortelen en snij je deze in kleine stukjes.
  • Doe de wortelen bij de ui en look. Ontvel de tomaten (gaat vanzelf), snij in grote stukken en doe mee in de pot (pitten mogen erbij).
  • Laat het geheel sudderen op een middelmatig vuur, ongeveer 20 minuten. Kruid naar smaak met peper en zout. Als alles gaar is, mix je het geheel tot een lekkere saus.

Gehaktballetjes

  • Meng het gehakt in een grote kom, samen met volkoren paneermeel en het geel van ei (het wit heb je niet nodig) en kruid met peper en zout.
  • Rol balletjes van ongeveer 3cm groot (afhankelijk van de grootte van de nestjes die je maakt, zijn de balletjes groter of kleiner).
  • Bak de balletjes in een beetje olijfolie in de pan zodat alle kanten goudbruin zien.

Courgetteslierten

  • Als je een goede spiraalsnijder hebt, kan je de courgetteslierten gemakkelijk zelf maken. Anders kan je de slierten ook reeds gemaakt kopen bij Albert Heijn (ligt bij de sla).

Nestjes

  • Terwijl de balletjes bakken en de saus staat te pruttelen, kan je de nestjes alvast beginnen bouwen in je bakvorm. Gebruik hiervoor een cupcake bakvorm zoals op de foto. Deze kan ook met grotere vormen zijn. Vet de bakvorm in met een weinig olijfolie. Ik gebruik hier steeds een keukenrolpapiertje voor, is handiger dan een borsteltje.
  • Leg courgetteslierten in elke vorm.
  • Lepel op elk nestje 1 el tomatensaus en leg hierop 1 gehaktballetje.
  • Zet het geheel in een voorverwarmde oven van 180°, gedurende 15 minuten.
  • Leg een laag saus op het bord en dresseer hierop enkele vogelnestjes. Versier met wat geraspte kaas.

Notities

  • Voor de tomatensaus kan je ook het recept van onze basisgroentesaus gebruiken: basis groentesaus
  • Ik maak deze tomaten- of groentesaus steeds in het weekend als ik wat meer tijd heb en dan vries ik ineens vele porties in. Als je dan deze vogelnestjes wil maken, win je meteen 20 minuten in tijd.
  • De nestjes kan je zo groot of klein maken als je wil, afhankelijk van de grootte van de vorm die je thuis hebt. Ik heb op de foto de kleine vormen gebruikt, zo krijg je kleine schattige vogelnestjes met eerder kleine balletjes in. Je kan grotere nestjes maken dus met iets grotere balletjes in.
  • Als je wil, kan je bij dit gerecht volkorenrijst serveren.
  • bekijk ook ons recept van de klassieke vogelnestjes
 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe