Groenten/ Vlees

Balletjes in tomatensaus, gezond!

Balletjes in tomatensaus, gezond!

Een klassieker maar dan wél met heel veel groentjes!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd45 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 tomaat
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 bussel jonge wortel
  • 800 gr tomatenblokjes uit blik (eventueel met extra verse groenten)
  • 1 rode paprika (als je dit recept voor 4 personen neemt, kan je eventueel nog een 2de paprika toevoegen)
  • 600 gr gehakt (kalfs- en varkensgehakt)
  • peper & zout
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Snijd alle groenten in grove stukken.
  • Stoof de groenten aan tot ze zacht zijn. Begin eerst met de wortelen even aan te stoven, die hebben wat meer tijd nodig. Voeg nadien de andere groenten in dezelfde pot toe.
  • Kruid met peper en zout. Eventueel, zie opmerking onderaan, kan je nog andere kruiden toevoegen.
  • Voeg het blik tomatenblokjes toe.
  • Mix het geheel.
  • Maak balletjes van het gehakt en doe dit bij je saus. Je kan de grootte zelf kiezen.
  • Kook dit tot de balletjes gaar zijn. Afhankelijk van de grootte van je balletjes hebben ze meer of minder tijd nodig.

Notities

Deze saus gebruik ik heel vaak. Ik gebruik ze als basis voor mijn pastasaus. Ook als ik een zelfgemaakte pizza maak, gebruik ik deze saus als basis. Je kan er eventueel ook nog extra aan toevoegen: ui, selder, prei, champignons,.. - Lekker veel saus, mmmmm!
Ook met kruiden eraan toevoegen kan je zelf experimenteren, naargelang eigen smaak van het hele gezin: grof gehakte peterselie, paprikapoeder, geperste knoflook, fijngehakte ui of sjalot, kurkuma, kaneel, kardemom,...
Afhankelijk van of je kindjes het lekker vinden of niet, bepaal je zelf hoe hard je deze saus mixt. Niet gemixt, met de stukjes groenten er nog herkenbaar in, is het natuurlijk nog gezonder. Zo maak je de vezels van de groenten mechanisch niet stuk.
Welk gehakt gebruik je best? Je kan eens variëren: rundergehakt gemengd met kippengehakt of kalfsgehakt gemengd met varkensgehakt..
Nog veel saus over? Je kan deze makkelijk invriezen en een volgende keer gebruiken.

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe