Gastbloggers

Pascale Naessens en gezonde voeding

Pascale Naessens is deze keer onze gastblogger.

Hou het vooral leuk en gezellig bij kinderen. Kinderen hebben geen boodschap aan ‘gezonde voeding’. Uit onderzoek blijkt dat als je tegen je kinderen zegt dat ze iets moeten eten om ‘groot, sterk en slim’ te worden, dat ze er net minder van eten. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die hetzelfde eten als de ouders gevarieerder eten en gezonder zijn. Kook dus één maaltijd voor het hele gezin en maak er geen gewoonte van om voor je kind iets anders klaar te maken, bijvoorbeeld voor jezelf vis met groenten en voor je kind spaghetti omdat het dan tenminste iets eet en braaf is. Kinderen doen vooral hun ouders na, dus geef het goede voorbeeld, dat is misschien wel het belangrijkste!

Betrek je kinderen bij de wondere wereld van natuurlijke voeding. Een courgette komt uit een zaadje en groeit iedere dag onder invloed van zonlicht, speciaal voor ons. Dankzij die lieve koe kunnen kinderen yoghurt eten. Laat kinderen zelf hun kruidenbakje onderhouden of in de zomer een aardbeienplantje. Vroeg begonnen is half gewonnen. Wie zijn kinderen gezonde voeding wil bijbrengen, zal hen op de eerste plaats ‘echte natuurlijke’ smaken en ‘texturen’ moeten leren eten. Geef ze daarom een gevarieerd voedingspatroon zoals, groenten, fruit, vis, vlees, eieren, noten, vetten, kaas, … en geeft ze niet enkel wat zoet smaakt: frieten, brood, pasta, koekjes… We hebben allemaal, en zeker kinderen, een hunker naar ‘zoet’. Maar we weten allemaal dat kinderen zoet houden met snelle koolhydraten geen oplossing is. Ze eten dan misschien wel, maar de gevolgen op lange termijn voor hun gezondheid zijn nefast.

Natuurlijk mogen we niet te streng zijn voor opgroeiende peuters en kleuters. En je wilt toch geen kinderen die alle chips op feestjes meteen van tafel graaien omdat ze dat thuis nooit krijgen. De grote uitdaging is dus voor de ouder om een balans te vinden. Zoals professor Darius Mozaffarian, zegt: ‘Je verlangt naar wat je gewoon bent.’ Dit geldt zeker voor kinderen. Daarom is het crucial om hen van jongs af aan een gevarieerd voedingspatroon bij te brengen.

Ik kan heel goed begrijpen dat het in onze huidige maatschappij met alle verleidingen en vol geraffineerde voeding waar kinderen gek op zijn, een hele uitdaging is voor ouders om hun kinderen nog ‘pure’ smaken van natuurlijke voeding bij te brengen. Maar ik ben hoopvol. Initiatieven zoals ‘Gezonde Drukte’ zijn dan ook enorm goed om ouders in de juiste richting te begeleiden.

En misschien kunnen we al eens vragen aan restaurants om wat creatiever te zijn met de kindermenu’s (kip met frieten, worst met frieten, spaghetti, …) of gewoon kleinere porties te geven van wat de grote mensen eten.

 

Meer inspiratie

3 Opmerkingen

 • gezondedrukte
  3 april 2017 at 07:43

  We zijn heel blij met Pascale als gastblogger! De bedoeling van Gezonde Drukte is om kinderen gezond te laten eten: zo puur mogelijk zodat ze als volwassenen zoveel mogelijk gezonde, dagelijkse gewoontes hebben en elke dag zelf gezonde keuzes maken. Is dat niet allemaal een beetje waar we naartoe willen, een gezond leven (zonder ziektes) als volwassenen? Gezonde Drukte is een tool vol hulpmiddelen en advies om je te ondersteunen. Uiteraard hoeft het niet altijd ‘perfect’ te zijn, als die gewoontes en de tendens maar goed zitten. Er bestaan heus wel andere, veel gezondere alternatieven en uiteraard heb je als ouder natuurlijk zelf de vrijheid te doen wat je zelf wilt. Het is niet altijd evident (wij hebben zelf ook kinderen en dat zijn heus niet allemaal de gemakkelijkste eters!), bepaal als ouder wat je zélf belangrijk vindt voor je kinderen. Wij hopen alvast, zonder al te veel discussies, een vertrouwde steun te worden, stapje voor stapje, voor veel ouders & hun kinderen.

 • Regine
  3 april 2017 at 11:26

  Inderdaad ouders hebben een voorbeeldfunctie! Dat kan niet genoeg herhaald worden!
  En het eten van voldoende granen (vezels ) is wetenschappelijk bewezen, zorgt voor 21% minder diabetes!
  Pascale doe zo verder met je propaganda en educatie voor gezonde voeding.
  Als er 100 mensen gered worden van onze welvaartsziekten (obesitas, diabetes, ,cva, artherosclerose, cardiale pathologieën , darmkanker….) dan is jouw missie geslaagd !
  De wereld heeft meer mensen nodig zoals jij!

 • Sofie
  3 april 2017 at 15:46

  Inderdaad op restaurant kan het echt beter, altijd weer “curryworst met frietjes”, “spaghetti”… als je dan een kinderportie vraagt van een gerecht van de gewone kaart wordt er moeilijk gedaan.

 • Voeg een bericht toe