Hoe zit het nu met

Lightproducten: een goede keuze of niet?

De meest gekochte lightproducten zijn frisdranken en yoghurt. Maar eten of drinken we ook gezonder als we voor light kiezen?

Wat betekent nu juist zo’n light label?
De term ‘light’ mag gebruikt worden bij voedingsmiddelen die minimum 30% minder suiker, vet OF energie bevatten tegenover het oorspronkelijk product.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om van een voedingsmiddel een light product te maken:

  1. De hoeveelheid suiker verminderen: om de zoete smaak te behouden, wordt de suiker volledig of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen -> vb: ligthfrisdranken.
  2. De hoeveelheid vet verminderen -> vb: lightchips, lightmayonaise of lightkaas.
  3. De combinatie van de hoeveelheid suiker en de hoeveelheid vet verminderen -> vb: lightyoghurt.

Nadelen van lightproducten:

  • Lightproducten bevatten wel minstens 30% minder suiker, vet OF energie, maar het zijn vaak producten die toch nog steeds veel energie geven en verder helaas vaak slechts weinig gezonde voedingsstoffen bevatten.
  • Het is belangrijk om ook van lightproducten het etiket te lezen, want daar kan je zien of er ondanks een verminderd vetghalte bijvoorbeeld meer suiker aan toegevoegd is om het product toch nog lekker te laten smaken of om het de nodige structuur te geven. Om je hierin op weg te helpen, kan je etiketten leren lezen in een vorige post ‘etiketten lezen.
  • Het psychologisch effect van lightproducten is niet te onderschatten: de kans is groot dat je er meer van zal eten, ‘omdat het toch maar light is’, waardoor je uiteindelijk evenveel of zelfs meer energie binnen krijgt.
  • Bij een lightproduct, zoals bijvoorbeeld yoghurt, worden soms alle vetten eruit gehaald om tot een 0% product te komen, zo ook de goede vetten. Vetten zorgen niet alleen voor smaak, maar geven ook een verzadigend gevoel. Na het eten van zo’n lightproduct zal je dus sneller terug honger krijgen.
  • De zoetstoffen die in lightproducten verwerkt zijn, foppen je brein en blijven je zin in zoet aanwakkeren. Door de zoete smaak verwacht je brein een toevloed aan glucose, dé belangrijkste brandstof voor onze hersenen. Bij lightproducten gezoet met kunstmatige zoetstoffen gebeurt dit echter niet, tot grote frustratie van ons brein.

Gezien de nadelen van lightproducten is het beter om voor een gezond eetpatroon te kiezen volgens onze mix-and-match methode uit ons boek ‘Wat eten we vanavond?‘. De nadruk ligt hierbij op groenten, aangevuld met een gezonde eiwitbron en een gezonde vetbron. In dit voedingspatroon passen pure, onbewerkte, ongeraffineerde, natuurlijke en volle producten, die ons meteen ook langer een verzadigd gevoel en een stabielere bloedsuiker geven. Hierdoor krijgen we minder snel terug honger én zijn we verlost van die constante hunkering naar zoet.

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe