Quinoabrood met zonnebloempitten en chiazaad
Quinoabrood is een heerlijke variant als je eens zin hebt in een hartige of zoete boterham zonder snelle koolhydraten.
Zeer voedzaam met een notige smaak en perfect te combineren met roomkaas, tomaatjes en basilicum of volle platte kaas met aardbeien bv.
Porties: 1 brood
Ingrediënten
- 30 gr chiazaadjes
- 65 ml water
- 250 ml amandelmelk
- 1 el appelciderazijn
- 1 el agavesiroop optioneel
- 375 gr quinoa
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr haverzemelen (je kan ook havervlokken in de blender doen)
- 2 tl bakpoeder
- zout snuifje
- 2 el kokosolie kamertemperatuur
- bakpapier
- 20 gr zonnebloempitten
- kerstomaten te kiezen als topping
- roomkaas met kruiden te kiezen als topping
- platte kaas te kiezen als topping
- aardbeien te kiezen als topping
Instructies
- Warm de oven voor op 200°C
- Voeg het water toe aan het chiazaad en laat even rusten tot het water opgeslorpt is en je een soort van papje/ gel krijgt.
- Meng alle natte ingrediënten bij elkaar in een kom.
- Maal de quinoa fijn tot meel in de blender. Voeg alle droge ingrediënten vervolgens samen in 1 kom behalve de zonnebloempitten. Meng er de kokosolie door.
- Voeg het chiamengsel toe aan de droge ingrediënten. Voeg er dan de natte bij en meng goed.
- Bedek een rechthoekige cakevorm met bakpapier en vul het met het mengsel. Strooi er de zonnebloempitten over en duw ze een beetje in het mengsel. Plaats 30 minuten in de oven bedekt met bakpapier en daarna 30 minuten zonder bedekking. Laat volledig afkoelen en beleg met groenten en roomkaas of fruit met platte kaas of volle yoghurt.
Notities
Quinoa ziet eruit als graan maar het is geen graan. Quinoa is een zaad van de familie planten waartoe ook spinazie en bieten toe behoren. Het is een bron van mineralen als ijzer, fosfor, magnesium, calcium en kalium. Het bevat bovendien ook veel vitaminen zoals vitamine E en foliumzuur.
Quinoa is geschikt voor vegetariërs, is glutenvrij en een compleet eiwit. Een zeer voedzaam product!
Geen berichten