In de keuken van

In de keuken van… Tom De Cock (MNM) & family

Hoe ziet een normale doorsnee dag er bij jullie uit?  Wanneer komen jullie thuis? Wie kookt er? Hoe krijgen jullie alles georganiseerd?

Mijn man en ik hebben allebei een behoorlijk druk professioneel leven, maar we doen er alles aan om ons gezin op de eerste plaats te zetten. Jasmijn moet nooit naar de voor- of naschoolse opvang. Ik ga pas tegen 10u werken, dus ik kan haar elke dag rustig naar school brengen. Dat is een grote luxe, als ik zie hoe andere ouders zich vaak tegelijk naar school én werk aan het haasten zijn… Bovendien wonen we vlak naast de school, dus het gebeurt dat ik Jasmijn om 8u nog uitgebreid in bad stop. Ik begrijp het als andere ouders nu ontploffen van jaloezie.

’s Avonds wordt ze afgehaald door haar meter, grootouders, mijn man of mezelf. Er wordt elke dag vers voor haar gekookt, vaak door de babysit met dienst, soms door onszelf. Maarten en ik hebben onlangs beslist dat we graag wat vaker veggie wilden eten, vooral omdat we onze buik vol hadden van het dierenleed dat industriële kwekerijen veroorzaken. Omdat we zo al erg weinig tijd hebben om te winkelen – laat staan om kookboeken uit te pluizen – hebben we ons na wat twijfelen gewaagd aan HelloFresh, je weet wel, zo’n doos met vers eten op je deurmat elke week. Tot nu toe blijkt dat echt iets voor ons te zijn! Drie keer per week veggiefood op tafel die we uit onszelf niet zouden klaarmaken, vers gekookt, helemaal dummieproof, en bijkomend voordeel: nauwelijks restjes om weg te gooien. Allemaal heel stressloos.

De rest van de week doen we vooral aan takeaway  🙂   In de keuze van ons nieuwe huis was de aanwezigheid van Deliveroo en Kingslice Pizza een heel belangrijke factor. En nu hoor ik je zuchten, maar pakweg sushi of een vegetarische pizza met verse ingrediënten zijn nog steeds gezonder dan wat de meeste mensen zelf koken…

Op vrije dagen bak ik koekjes met Jasmijn. Dat kliederen met deeg vindt ze fantastisch. Dat is volgens een oud recept van mijn grootvader en vader, allebei bakkers. Er wordt niet op een klomp melkerijboter meer of minder gekeken.

Wat zijn jullie favoriete gezonde – kids proof – recepten?  

Voor Jasmijn koken we heel klassiek: verse spinaziepatatjes met een worstje van een goeie slager erbij, wortelpuree met gepaneerde kabeljauw, pasta met broccoli en spekjes,… Ze is ook heel grote fan van “lachende patatjes” – dat zijn eigenlijk kroketten van McCain in de vorm van smileys. Die bak ik in de pan, frituren doen we nooit thuis. Daar verse boontjes bij, en een stukje vlees. Maar Jasmijn eet ook vaak mee van ons bord: veggie lasagna met spinazie en aubergine, pasta met prei, risotto met champignons,… Wauw dat klinkt allemaal speciaal maar de waarheid is: dat is op 20 minuten klaar.

Kan je zo’n kids proof, snel klaar & gezond recept met ons delen?

Soep! Zeker in de winter voer ik Jasmijn elke dag een goeie kom verse soep. Haar favoriet is broccolisoep. Simpeler kan niet!

  1. Anderhalve liter groentebouillon maken (bespaar daar niet op, hoe beter de bouillon hoe beter de soep!)
  2. Een ui en twee tenen look in stukjes snijden en fruiten (dat is: kort in gee of boter of olie bakken, tot de ui lichtjes bruin wordt aan de rand)
  3. Broccoli in grote stukken snijden, en samen met ui en look in de bouillon. Laten koken tot je ziet dat de broccoli donkerder begint te worden
  4. Mixen en een béétje peper en zout erin

Extra’s:

  1. Ondertussen samen verse gehaktballetjes maken! Qualitytime! Die kan je mee in de bouillon koken en er terug uitvissen voor het mixen.
  2. Als je in het vorige recept de broccoli vervangt door bloemkool, kan je er ook stukjes gerookte zalm in doen in plaats van balletjes!

.. En ook belangrijk: wat loopt er al wel eens fout? We zijn allemaal maar mensen die af en toe ook eens fouten maken, he!    😉

Het loop echt vaak fout hoor. Zelf ben ik zo weinig met voedsel bezig dat ik vaak pas ’s avonds op weg naar huis begin na te denken over wat we kunnen eten. Weer een reden waarom die wekelijkse groentepakketten echt goed werken voor ons 😉 Ook goed dat er gedetailleerde recepten bij zitten. Ik ben een kluns met kooktijden; meestal zijn mijn patatjes al koud tegen dat mijn vlees gebakken is, of omgekeerd. Ik kan wel genieten van koken, maar ik word ook héél snel superslechtgezind als het misgaat. Wat ik ook absoluut haat is een hele maaltijd klaarmaken, en dan tot de vaststelling komen dat je dat laatste ingrediënt om het af te werken (de kaas op de spaghetti bijvoorbeeld!) vergeten kopen bent. Aaaargh!

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe