Hoe zit het nu met

Hoeveel suikerklontjes in je drank?

We beseffen vaak niet hoeveel suiker we binnenkrijgen als we onze dorst willen lessen met een lekker drankje. Nochtans kunnen we de hoeveelheid suiker dat erin zit wel lezen op het etiket, maar er zijn weinig mensen die dat ook effectief doen. Daarom vertalen we op deze foto de hoeveelheid suiker dat het etiket aangeeft in aantal suikerklontjes.

Dat is vaak verschieten, want niet iedereen verwacht dat er bijvoorbeeld evenveel suiker zit in fruitsap als in cola. Op fruitsap staat vaak ‘zonder toegevoegde suiker’, maar dat wil niet zeggen dat er geen suiker in zit, integendeel:

  • Er zitten een hoop suikers in die van nature aanwezig zijn in fruit. Deze ‘natuurlijke suikers’ klinken gezonder dan witte tafelsuiker, maar ze geven een even hoge suikerpiek in ons lichaam.
  • Bij fruitsappen zijn de vezels er meestal uitgehaald, waardoor het een hogere glycemische index heeft en dus een hogere suikerpiek geeft.
  • Bovendien drinken we er vaak een té grote hoeveelheid van, waardoor we in één keer het sap een paar stukken fruit binnenkrijgen. Dit geeft een veel hogere suikerpiek dan wanneer we een stuk fruit eten.

Jonge kinderen hebben vaak een voorkeur voor zoete voedingsmiddelen en dranken. Het is dan ook niet vreemd dat ze eerder kiezen voor fruitsap of frisdrank dan voor water. Nochtans is het drinken van voldoende water essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Het is dus belangrijk om hen van kleins af aan voldoende water te laten drinken en het drinken van frisdrank, fruitsap en gesuikerde melkproducten niet tot een dagdagelijkse gewoonte te maken.

Om wat afwisseling te brengen en om het water een extra smaakje mee te geven, kan je kiezen voor zelfgemaakt fruitwater, zoals bijvoorbeeld fruitwater met appelsien of fruitwater met komkommer limoen en munt.

 

 

 

 

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe