Hoe zit het nu met

Haverkorrel – havervlokken – havermout – havergrutten

Ken jij het verschil wel tussen haverkorrels, havervlokken of havermout?

Haver bevat veel gezondheidsvoordelen. Schoongemaakte haver kennen we als haverkorrels. Heel vezelrijk, bevat o.a. bèta-glucanen & polyfenolen (positieve invloed op o.a. ons immuunsysteem, cholesterol verlagend, anti-oxidanten) , eiwitten, vitaminen & mineralen. Helaas is de haverkorrel op zich zo nogal moeilijk te eten. Vandaar dat we veel receptjes vinden waarin de haverkorrels langere tijd geweekt worden, de overnight oats(Overnight oats worden soms ook gemaakt met havervlokken.) Je zou de volle graankorrel ook kunnen koken maar dan moet je toch rekenen op minstens 1 uur.

Verder heb je nog de havervlokken (rolled oats). Dit zijn gestoomde, geperste en gedroogde haverkorrels. De kooktijd van havervlokken is langer dan die van havermout. Havervlokken moet je zeker 30 minuten koken voordat het een echte pap wordt. Havervlokken zijn dus zeker gezond!

En dan heb je nog havermout. De korrels zijn hier mechanisch kleiner gemaakt (doormidden geknipt, meer geraffineerd) i.v.m. havervlokken. De kooktijd van havermout is dan ook korter dan die van de haverkorrels en havervlokken. Hoe meer geraffineerd het product wordt (meer bewerkt), hoe ‘verder van de natuur’ en hoe minder gezondheidsvoordelen het bevat.

Havermout die voorgekookt is en dan gedroogd werd, is instant havermout. Een oplossing voor als je niet zo veel tijd hebt? Helaas zijn de meeste gezondheidsvoordelen verdwenen. Het is zodanig bewerkt, vaak worden er zelfs nog suikers extra aan toegevoegd, dat het zelfs een bron is van snelle koolhydraten. Bovendien worden er dus vaak zelfs nog eens suikers aan toegevoegd om het ‘lekker’ te maken. Deze instant havermout met smaakje laat je dus beter maar in de winkelrekken liggen!

Haver grutten (steel-cut oats) zijn gewoon gesneden haverkorrels. Heel populair in de U.S.A. trouwens! Ze werden dus niet geplet. Hierdoor behouden ze hun volle haversmaak en is de structuur ook nog vaster. Je moet ze dus ook iets langer koken. Ze zijn ook lekker in o.a. salades.

 

Haverzemelen is nog een andere term. Dit bevat enkel de buitenste laag van de haverkorrel. Daarom zijn haverzemelen zeer vezelrijk en dus ook zeer gezond.

Bij havermeel is de korrel helemaal tot meel gemalen. Havermeel is dus wel zeer zetmeelrijk. Hier wordt dan ook brood meegemaakt.

Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet.

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe