Inspiratie

Gezonde voeding bij het studeren

 • Neem 3 lichte maaltijden per dag (inclusief je ontbijt) en eet regelmatig iets lekker & licht. Hierbij alvast inspiratie voor enkele gezonde tussendoortjes. Op die manier blijft je energievoorziening op peil.
 • Leef je op zoet (frisdrank, snoep, koeken,…), dan vertoont je bloedsuiker pieken en dalen waardoor je stemming snel kan wisselen en je je uiteindelijk onrustig of opgejaagd gaat voelen. Zodra je bloedsuiker te laag wordt, krijgen je hersenen onvoldoende energie wat nefast is voor je concentratie. Ook kan je een gevoel van honger, zin of drang ervaren, wat je natuurlijk ook kan missen tijdens het studeren..
 • Eet voldoende groenten en fruit. Zeker in de zomer kunnen ze voor de nodige verfrissing zorgen in de vorm van een heerlijke salade of gekoelde fruitsla.
 • Drink voldoende water, zeker bij warm weer. Het minste tekort aan vocht kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale mogelijkheden.
 • Een zware en (ongezonde vetten-!) vette maaltijd (bye bye McDonalds & Quick!) verteert trager en geeft je een loom gevoel.
 • … zo ook voor ongezonde tussendoortjes zoals chips, gebak, koeken,… Als je opkikkert van een stukje chocolade, kies dan voor een stukje met >80% cacao. Verorber echter geen heel pak chocolade want dit kan je nadien eerder slecht bekomen.
 • Is er in de buurt iemand die je graag wil helpen, maak er dan gretig gebruik van. Een fruitsalade heeft vaak meer succes dan een stuk fruit op zich; vers gemaakte met rauwkost gegarneerde volkoren boterhammen smaken beter dan een in aller haast dicht geplooide boterham met iets ertussen; een kop yoghurt met vers gesneden fruit geeft je snel weer extra energie; van een ijskoele milkshake, nu eens met banaan, dan eens met rode vruchten, kikker je helemaal op; een kopje thee met iets lekker erbij verzet even je gedachten.
 • Maak van elke maaltijd een ontspanningsmoment en neem er voldoende tijd voor. Eet niet tussen je boeken.
 • Eet ’s avonds niet te veel en niet te laat omdat dit tot een slechte en onrustige slaap kan leiden. Een goede nachtrust is dan ook bijzonder belangrijk.
 • Vermijd alcohol. Je gaat er niet helder van denken.
 • Cafeïnerijke dranken (koffie, coladranken, allerhande ‘energy-drinks’ zijn gegeerd tijdens de blok omdat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt de waakzaamheid waardoor je beter en langer kan studeren. Je wordt er echter niet slimmer van. De keerzijde van de medaille is dat cafeïne verslavend werkt. Je hebt er steeds meer van nodig voor hetzelfde effect en zodra er geen cafeïne meer beschikbaar is, gaan je prestaties er al snel onder lijden. Te veel koffie is bovendien niet goed voor de gezondheid. Overmatig gebruik kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen.
 • Wat de cola- en andere cafeïnehoudende (fris)dranken betreft, zij bevatten over het algemeen ook veel suiker. Gebruik koffie en andere caffeïnebevattende dranken steeds met mate (4 koppen per dag). Zo vermijd je dat de eventuele nadelen groter worden dan de voordelen. Stop ook ’s avonds met het drinken van koffie. Een goede nachtrust is essentieel voor wie de volgende dag, dagen en weken nog flink moet studeren.
 • Thee dat veel minder cafeïne bevat zou eveneens de stemming en de concentratie verbeteren. Een kopje thee meer kan over het algemeen minder kwaad dan te veel koffie. Een wolkje melk in de thee zou het gunstige effect bovendien nog versterken.
 • Vitamine- en mineralensupplementen zijn niet noodzakelijk. Ze hebben alleen een gunstig effect wanneer er in het lichaam een tekort is aan deze stoffen. Wie voldoende gevarieerd en gezond eet, heeft dit dus doorgaans niet nodig.

Veel succes!

 

Aangepast naar een artikel van het voedingsinformatiecentrum NICE

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe