Hoe zit het nu met

Fermenteren

Onze darmflora is tegenwoordig hot news. En terecht! Meer en meer onderzoek (o.a. door onze Vlaamse professor Jeroen Raes) toont aan dat er een ‘gut brain connectie’ bestaat. Dit betekent in simpele woorden dat er een wisselwerking bestaat tussen hoe we ons voelen, onze darmflora en omgekeerd. Een goede darmflora heeft ook invloed op onze immuniteit. Heel belangrijk dus om die darmflora te voorzien van gezonde bacteriën (o.a. melkzuurbacteriën) (probiotica) en deze gezonde bacteriën dan ook nog eens te voorzien van de juiste voedingsstoffen (prebiotica). Probiotica vinden we terug in yoghurt met levende culturen en andere gefermenteerde voedingsproducten zoals kefir, zuurkool, augurken, zuurdesembrood, kombucha drank, zelfs bier en wijn,… Prebiotica vinden we o.a. terug in vezels uit fruit, groenten, peulvruchten, haver,…  Daarnaast is het van belang om op regelmatige basis gebalanceerde maaltijden te eten (met gezonde vetten, veel vezels en kwaliteitsvolle eiwitten) en zo veel mogelijk suiker en ultrabewerkte voedingsmiddelen te mijden.

Moest je ooit zelf aan slag willen is dit boek een aanrader: fermentatie specialist, fooddesigner en pop-up chef Christian Weij geeft regelmatig inspirerende kookworkshops.

Fermentatie ontstaat door de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen, zoals bacteriën en gisten. Die zorgen ervoor dat de koolhydraten (suikers en zetmeel) van het voedingsmiddel worden omgezet in melkzuren of alcohol, waardoor de houdbaarheidsdatum wordt verlengd. Gefermenteerde producten zijn goed verteerbaar omdat ze in wezen al ‘voorverteerd’ zijn. Dat zorgt ervoor dat de voedingsstoffen vlot door je lichaam worden opgenomen. De melkzuurbacteriën (in gefermenteerde voeding) produceren vitamine B en maken o.a. vitamine C meer beschikbaar. Bovendien gaan deze ‘gezonde’ bacteriën de groei van ziekmakende bacteriën tegen.

Trouwens.. dat laagje vocht op je yoghurt als je een nieuw potje opentrekt.. Weggooien? Neen, hoor!  Dit is wei, een stof die gevormd wordt als melk gefermenteerd wordt tot yoghurt. Wei bevat (naast water, eiwitten, calcium en kalium) ook stoffen die positief zijn voor je darmflora. Zeker mee onder je yoghurt vermengen dus!   😉

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe