Hoe zit het nu met

Bruin vetweefsel

Bruin vetweefsel? Wat is dat?

Je hebt het klassieke wit vetweefsel dat we allemaal kennen. Het dient o.a. om een voorraad energie op te slaan en als isolatielaag. Te veel wit vetweefsel is helaas niet zo gezond omdat er een duidelijke link is met verschillende ziektes en aandoeningen (hart-en vaatziekten, diabetes,….). In ons boek ‘Wat eten we vanavond?’ leggen we heel duidelijk uit hoe vetopslag werkt.

Maar naast het gekende wit vetweefsel worden we ook nog geboren met een kleine hoeveelheid bruin vetweefsel. Bruin vetweefsel is wél gezond, meer nog: het is écht nuttig! Bruin vet zet immers energie (calorieën) om in warmte. Op die manier kan  je dus vet verliezen.

Hoe kunnen we nu de aanmaak van bruin vetweefsel stimuleren? En zeker ook bij onze kinderen? Koude is hierin een belangrijke factor, want dat stimuleert de aanmaak van bruin vetweefsle. Hier alvast enkele tips:

  • Laat kinderen vaker zonder jas buiten spelen, ook/zeker als het frisser is. Prof. dr. Liesbeth Van Rossum bevestigt: kinderen worden NIET verkouden van kou op zich maar van een virus!   … Misschien ineens een boodschap voor onze juffen en meesters?     😉
  • Zet je verwarming wat lager en neen: trek dan geen extra trui aan.
  • Neem eens een kou(er) bad of koude(re) douche.

Wil je hier meer over weten? De Nederlandse prof. dr. Liesbeth Van Rossum & dr. Mariëtte Boon schreven er een zeer interessant boek over: Vet belangrijk. Een aanrader!

 

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe