Inspiratie

Studie: met Gezonde Drukte zit je goed voor het hele gezin!

Bij Gezonde Drukte vinden we het heel belangrijk om niet alleen de kinderen, maar het hele gezin gezond te laten eten. Hoe kunnen we zo veel mogelijk ouders begeleiden om hen gezonder te laten koken? Gezonder, maar ook haalbaar! En wat is ‘gezonder‘? Als ervaringsdeskundigen met professionele kennis en praktijkervaring is het fijn om te lezen dat onze visie bevestigd wordt in een studie gepubliceerd in één van de meest belangrijke medische tijdschriften, The Lancet. 

Wat onthouden we?

  • voldoende gezonde vetten eten is belangrijker dan altijd gedacht
  • we moeten met z’n allen veel minder koolhydraten gaan eten

Met Gezonde Drukte zit je alvast goed voor het hele gezin. We werken enkel met pure, ongeraffineerde voedingsmiddelen en leggen de nadruk op veel groenten, voldoende gezonde vetten en minder koolhydraten.

Hier alvast een samenvatting uit Het Nieuwsblad.

Mensen die veel koolhydraten eten, te vinden in onder meer brood en pasta, zouden hun risico op een beroerte of een vroegtijdige dood vergroten. Vetten daarentegen, zijn niet zo slecht als aanvankelijk gedacht. Dat beweert de Prospective Urban Rural Epidemiology, een grootschalige internationale studie die verscheen in het Britse medisch tijdschrift ‘The Lancet’.

Wetenschappers aan verschillende universiteiten observeerden gedurende zeven jaar de eet- en leefgewoonten van meer dan 135.335 mannen en vrouwen tussen 35 en 70 jaar, afkomstig uit achttien verschillende landen. De vorsers keken onder meer naar het aantal calorieën dat de proefpersonen dagelijks binnenkregen en waaruit ze kwamen: uit vetten, koolhydraten of eiwitten.

 

Vet is niet slecht

Tijdens de onderzoeksperiode zijn 5.796 personen overleden, 4.784 andere mensen ontwikkelden een hart- en vaatziekte. Maar wat blijkt nu uit de resultaten, die werden voorgesteld tijdens de European Society of Cardiology meeting in Barcelona? Personen met een voedingspatroon dat voor zo’n 35 procent uit vet bestaat, liepen 23 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met deelnemers die minder vettig eten. Hun risico op een beroerte slonk met 18 procent. Dat is opvallend en tegenstrijdig omdat vet de voorbije decennia als ‘slecht’ werd bestempeld omdat het net wél hart- en vaatziekten zou uitlokken.

Grootste boosdoeners

Volgens de wetenschappers zijn koolhydraten de grootste boosdoeners als je er te veel van eet. Ze stelden vast dat mensen met een eetpatroon dat voor 77 procent uit koolhydraten bestaat, zo’n 28 procent meer risico lopen om vroegtijdig te overlijden dan personen die vaak koolhydraatarm eten. De conclusie van de vorsers is simpel. “Eet gematigde hoeveelheden verzadigde vetten en niet te veel koolhydraten voor een zo gezond mogelijk dieet. Deze resultaten wijzen erop dat de menselijke biologie erg gelijkaardig is over de hele wereld,” zei Eric Rimm, hoogleraar epidemiologie en voeding aan de universiteit van Harvard. “in het licht van deze bevindingen, dienen globale dieetrichtlijnen opnieuw worden geanalyseerd.”

De onderzoekers zijn zich bewust van enkele hiaten in het onderzoek. Zo werd de invloed van transvetten, die als schadelijker dan verzadigde vetten worden bestempeld, niet onder de loep genomen. Lees hier de volledige studie.

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe