Gevogelte/ Groenten/ Volle granen en varianten

Spaghetti Vitamientje

  • spaghetti

Spaghetti Vitamientje

Hét topantwoord in de vriendenboekjes van mijn kinderen en hun vriendjes op de vraag "Wat is je lievelingsgerecht?" blijft "spaghetti". 1 maal per week staat bij ons dan ook spaghetti op het menu. Dit betekent: 'klein beetje spaghetti en veeeeeeeel groenten', maar voor de kinderen is en blijft dit gewoon spaghetti, zolang ze de piertjes maar zien.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd35 min
Maaltijd: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 4 teentje look
  • 300 gr kippengehakt
  • 1 bussel jonge wortel
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 250 gr champignons (optioneel)
  • 1200 gr tomatenblokjes uit blik (verse tomaten in de zomermaanden)
  • 300 gr volkorenpasta
  • peper & zout
  • 4 tl spaghettikruiden
  • 4 tl provencaalse kruiden
  • 100 gr geraspte parmezaan

Instructies

  • Neem een grote bakpan en warm 2 el olijfolie op. Stoof hierin de fijngesnipperde ui en look totdat deze glazig is. Voeg het kippengehakt toe en bak gaar.
  • Snij alle groenten in fijne blokjes en voeg alles toe aan het gehakt behalve de champignons. Laat 15 minuten stoven op een middelmatig vuur. Voeg de laatste minuten de champignons toe.
  • Voeg de tomatenblokjes toe samen met de kruiden. Ik gebruik vaak andere kruiden. Speel hier mee en ontdek je eigen smaakvoorkeur.
  • Laat alles nog een 5-tal minuutjes pruttelen.
  • Ondertussen heb je de volkorenpasta gekookt.
  • Dien op. Voor de volwassenen kan je eventueel nog wat verse kruiden toevoegen, geraspte parmezaan, tabasco.

Notities

  • Ik gebruik altijd volkoren pasta, toch iets gezonder dan de witte, geraffineerde soort. Je kan ook eens kiezen voor een pasta op basis van 100% kikkererwten of linzen. Deze bevat nog meer vezels en meer eiwitten, lekker vullend. Je kan uiteraard ook opteren voor courgetteslierten, met dit receptje ook gegarandeerd lekker voor jong & oud.
  • Als je na deze maaltijd geen sportieve activiteiten meer op je programma hebt staan, zeker de verhoudingen goed respecteren: een heel klein beetje pasta met heel veel groentesaus!    😉
  • Als je kinderen nog geen stukjes groenten binnen krijgen, kan je een deel van de groentesaus ook mixen. Zie ook ons basisrecept basis groentesaus
  • Spaghettisaus is ook ideaal om in te vriezen. Ik maak steeds een driedubbele portie.
  • Een vegetarische versie? Lukt perfect met linzen in de plaats van het gehakt. Krijg je dit niet zo goed verkocht bij je kids of de rest van het gezin, mix de linzen mee onder de groentesaus.   😉    Uiteraard kan je het gehakt ook gewoon weglaten en extra veel groentesaus erbij voegen. Zet zeker geregeld ook eens de vegetarische versie op je menu.
  • In de wintermaanden kan je gerust tomatenblokjes uit blik gebruiken. In de zomermaanden opteer je natuurlijk beter voor die lekkere smaakvolle verse tomaten!

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe