Hoe zit het nu met

10 producten met verborgen suikers

Wist je dat in veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen verborgen suikers zitten? Zelfs in voeding waar je het niet verwacht. Suiker wordt door de voedingsindustrie te pas en te onpas toegevoegd aan bewerkte voeding om langer te bewaren, een zoete smaak te geven, textuur toe te voegen en een gevoel van afhankelijkheid te creëren. Niet vreemd dus dat je al snel te veel suiker binnen krijgt zonder het zelf door te hebben. We onthullen een aantal voedingsmiddelen en dranken waar meer suiker in zit dan je zou denken:

1. Granola en mueslirepen
Dat ontbijtgranen veel suiker bevatten is ondertussen wel geweten, maar ook granola, muesli en havermout met een smaakje zoals fruit, kaneel of cassonade bevatten heel veel toegevoegde suikers om de zoete smaak en de knapperige structuur mogelijk te maken. Ook voorverpakte mueslirepen klinken gezond, maar zijn vaak snoeprepen in vermomming: ze bevatten vaak evenveel suikers als een ongezonde choloadereep!
-> Tip: Kies voor havermout natuur en maak je granola of muesli zelf: heel eenvoudig, snel en makkelijk. Maak ook je graanreep zelf en vries er een aantal in, zo heb je altijd een gezond ‘ontbijt on-the-go’ bij de hand.

2. Sportdrank
Een sportdrank klinkt toch gezond? In een standaard flesje sportdrank van 500 ml zitten al snel 7 klontjes suiker. Sportdranken zijn dan ook ontworpen om te hydrateren en brandstof te geven aan getrainde atleten tijdens een langdurige en intense periode van de training. Daarom bevatten ze grote hoeveelheden toegevoegde suikers die heel snel kunnen opgenomen worden en direct extra energie geven.
-> Tip: Tenzij je een marathonloper of een topsporter bent, is het beter om gewoon water te drinken tijdens of na het sporten. Heb je alsnog een dipje: een gewone banaan geeft je ook al snel wat gezonde energie.

3. Wok- en chilisaus
Verse groenten wokken met een wok- of chilisausje klinkt gezond, maar in werkelijkheid komt de smaak uit deze sauzen vaak van de grote dosis toegevoegde suiker. Chilisaus die vaak als loempia-dip wordt gebruikt, kan zelfs voor 50% uit suiker bestaan.
-> Tip: Op basis van enkele kruiden en wat sojasaus kan je al snel een eigen woksausje of dip in elkaar steken, zonder suiker en bewaarmiddelen.

4. Plantaardige melk
Drink jij regelmatig sojamelk, of maak je je havermout natuur met amandelmelk? Omdat de natuurlijke smaak van plantaardige melk redelijk vlak is, worden er doorgaans flinke hoeveelheden suiker in gedaan.
->  Tip: Gelukkig is dit makkelijk op te lossen: ga voor de ongezoete variant.

5. Soep uit brik, blik of zakje
Soep is hartig. Helaas is dat voor de soepproducenten geen reden om de suikerpot aan de kant te laten staan. In kant-en-klare soep wordt het vooral gebruikt als smaakversterker en conserveermiddel. Hetzelfde geldt trouwens ook voor veel andere kant-en-klare maaltijden.
-> Tip: Het is beter om zelf verse soep te maken. Soep is heel snel gemaakt en zelfs ultra snel gemaakt als je diepvriesgroenten of voorgesneden groenten gebruikt. Het is een gezonde en makkelijke manier om je groenteconsumptie te verhogen.

6. Fruityoghurt
Yoghurt is gezond en fruit is gezond… een potje fruityoghurt is dan toch een gezonde keuze zou je zeggen. Helaas, dat valt tegen. Kijk maar op het etiket: er zitten al snel 4 klontjes suiker in een potje. Meer nog, er zit vaak meer suiker in dan dat er ook echt fruit in zit. Ook in light versies en magere fruit yoghurt zit heel vaak toegevoegde suiker om het smaakverlies van het verminderde vetgehalte te compenseren.
-> Tip: Kies volle yoghurt natuur en voeg zelf vers of diepvries fruit toe. Je krijgt heel wat minder suiker binnen en de vezels van het verse fruit vertragen de opname van fructose.

7. Fruitsap
Dat frisdranken ongezond zijn weet ondertussen iedereen wel. Maar wist je dat fruitsappen net zo veel suiker bevatten? Omdat de gezonde vezels eruit zijn gehaald heeft fruitsap hetzelfde effect op je lichaam als frisdrank. En dat geldt ook voor vers geperst fruitsap: je hebt meerdere stukken fruit nodig voor één glas fruitsap, dus je krijgt veel meer suiker binnen bij het drinken van een glas fruitsap, dan door het eten van een stuk fruit.
-> Tip: Het is beter om een stuk fruit in zijn geheel te eten, omdat de vezels hier nog inzitten.

8. Tomatensaus en ketchup
Tomatensaus kan op zich nogal zuur smaken door de zuurtegraad van de tomaten. Hierdoor wordt er door fabrikanten vaak veel suiker aan toegevoegd om de smaak meer in balans te brengen. Vaak wordt er ook nog extra suiker toegevoegd om het product langer te bewaren en in te dikken. Lees dus zeker het etiket. Hetzelfde geldt voor ketchup, één van de meest populaire sauzen ter wereld. Eén eetlepel ketchup bevat 1 theelepel suiker!
-> Tip: Zelfgemaakte tomatensaus is niet alleen gezonder, maar ook nog eens ontzettend lekker. Dat kan eenvoudig met gezeefde tomaten en wat kruiden.

9. Crackers en pitabroodjes

Hoe hartig het ook lijkt, crackers en pitabroodjes zitten vaak vol suikers. Vervelend als je er veel van eet!
-> Tip: In sommige supermarkten vind je ook wel varianten zonder verborgen suikers, maar het is soms best even zoeken.

10. Chips
Dat chips vol zout zit weten we allemaal, maar wist je dat er vaak ook handenvol suiker aan toegevoegd wordt?
-> Tip : Heb je zin in chips, maak dan zelf courgettechips of wortelchips, dan omzeil je ook nog eens de koolhydraten uit aardappel.

Tot slot…
Koop je voorverpakte voeding, lees dan het etiket, vergelijk de etiketten en kies er het product uit met de minste toegevoegde suiker.
De beste manier om verborgen suikers in je maaltijden te vermijden is om industrieel gemaakte voeding te laten staan en zoveel mogelijk zelf te maken. Niet alleen veel gezonder, maar ook nog eens ontzettend lekker. En je weet precies wat je eet !

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe