Hoe zit het nu met

Snoep & beloning

Eerst en vooral: uiteraard mag een snoepje eens van tijd tot tijd!    🙂

Maar… kinderen verkiezen vaak energierijke producten. Ze hebben waarschijnlijk al op jonge leeftijd ondervonden dat het eten van producten zoals snoep, koeken, frieten, chips, de honger stilt en een fijn gevoel geeft. Kinderen brengen dus de smaak van een product in verband met een positief effect op hun lichaam of mind. Als je veel suiker (frisdranken, snoep, voorverpakte voedingsmiddelen, ontbijtgranen, (ontbijt)koeken,…) eet, krijg je lichamelijk hoge pieken suiker in je bloed met daarna ook diepe dalen. Mentaal krijg je ook telkens een shot aan o.a. dopamine, een stof die ons een belonend en goed gevoel geeft. Zonder het te beseffen heb je steeds méér suiker nodig om je goed te blijven voelen. Hierin schuilt het verslavende effect van suiker.

Motiveer je kids op een positieve manier!

– Kinderen die droef / boos / moe / verveeld,… zijn troost je beter NIET met snoep of zoetigheden maar met een knuffel geven, luisteren, even laten rusten,… Op deze manier onstaat er anders op jonge leeftijd reeds een verkeerde link tussen emoties en voeding.

– Hou het aantal en de hoeveelheid tussendoortjes goed in de gaten. Het gevaar bestaat namelijk dat een kind elke gemoedstoestand gaat koppelen aan een bepaalde smaak: bijvoorbeeld troosten aan zoet, tv-kijken aan chips, enz.

– Leer je kind onderscheid maken tussen honger hebben en zin hebben in iets. Eten om je honger te stillen is noodzakelijk. Eten uit pure goesting kan leiden tot overeten en mogelijk tot overgewicht. Zorg er wel voor dat je niet vervalt in een patroon waarin een kind de hele dag door eet en drinkt. Ouders laten zich hier soms toe verleiden wanneer hun kind bij de maaltijden niet of slecht eet.

– Kinderen met zakgeld kopen na school vaak snoep. Gezonde tussendoortjes belanden vaak in de vuilnisbak en worden vervangen door snoep uit de snoepwinkel. Of jongeren belanden na de schooluren vaak in een frituur of hamburgertent. ’s Avonds eten ze thuis ook nog een maaltijd. Vieruurtjes veranderen vaak in een 4de maaltijd en dat terwijl we vaak minder en minder verbruiken door minder te bewegen. Eten is een sociaal gebeuren geworden: na school in de supermarkt chips of snoep kopen: niet omwille van de honger maar als gezellig moment onder vrienden. Zo wordt een verkeerde link gelegd tussen emoties en eten op jonge leeftijd. Eten wordt zo een hobby, een soort van tijdverdrijf. Oppassen dus..

– Neemt je kind veel snoep mee naar school? Vervang dit door enkele gezonde dingen.

Belonen met snoep is dus fout!

– Een beloning voor een leeg bord of een straf voor een vol bord aan het einde van de maaltijd maakt van eten een machtsmiddel. Schenk niet te veel aandacht aan een niet leeggegeten bord en geef geen tussendoortje kort nadien.

– Geef geen beloning voor een leeg bord of geen straf voor onaangeroerde groenten. Een kind doen eten onder dreiging van een straf vergroot de afkeer voor wat op het bord ligt.

– Geef geen snoepje of dessert als beloning voor enkele happen groenten. Dit versterkt bij het kind het idee dat snoepjes of dessert lekker zijn en groenten vies.

 

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe