Eieren/ Fruit/ Groenten/ Kaas/ Volle granen en varianten

Wortelcake met rozijnen en topping

  • Wortelcake gezonde drukte gezond worteltaart

Wortelcake met rozijnen en topping

Ken je die geweldige mop van dat konijn dat elke dag bij de bakker langsgaat en vraagt: 'Hé, heb jij worteltaart?'. Na 3 dagen verliest de bakker zijn geduld en bakt een worteltaart, waarop het konijn zegt: 'Niet lekker he!!!'. Als kind was dat mijn lievelingsmop, waardoor ik altijd al een worteltaart heb willen bakken. Maar meestal zijn de wortelen in zo'n taart het enige gezonde ingrediënt. Wij hebben er een veel gezondere en super lekkere versie van gemaakt. "Deze wortelcake had het konijn zeker en vast wel gelust mama!" zei mijn jongste dochter vastberaden...
Voorbereidingstijd15 min
Totale tijd50 min
Maaltijd: Dessert, Lunch, Snack, Start / ontbijt
Porties: 1 cake

Ingrediënten

Cake

  • 300 gr wortelen geraspt
  • 250 gr havermout
  • 4 ei
  • 3 tl bakpoeder
  • 50 gr kokosolie
  • 50 gr rozijnen
  • 8 dadel ontpit
  • 1/4 limoen
  • zout
  • 2 banaan (optioneel: voor wie een zoetere smaak wil)

Topping

  • 200 gr platte kaas volle
  • 30 gr walnoten

Instructies

Cake

  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Breek de eieren in een grote kom en voeg de dadels toe. Mix tot een schuimig geheel met een staafmixer (of gebruik een blender).
  • Voeg de havermout toe en mix het eronder. Voeg hierna beetje bij beetje de geraspte wortelen toe en mix telkens.
  • Smelt de kokosolie in een potje in de microgolfoven en voeg dit bij het mengsel, samen met de geraspte schil van een 1/4 limoen. Voeg ook een snuifje zout, bakpoeder en de rozijnen toe. Roer alles goed door elkaar. Als je de cake zoeter wil, kan je er ook 2 geplette bananen onder mengen.
  • Neem een cakevorm en vet in met wat kokosolie of neem een siliconen bakvorm. Doe het mengsel hierin en zet 35 minuten in de oven.

Topping

  • Laat de cake wat afkoelen en bestrijk de bovenkant ervan met een laagje volle platte kaas. Strooi hierover de verbrokkelde walnoten. Is de cake to go, dan kan je de cake ook zonder topping maken.

Notities

Heb je de cake graag zoeter van smaak en wil je geen banaan gebruiken, kan je ook kokosbloemsuiker of agavestroop toevoegen.
Heb je het liever wat kruidiger van smaak? Voeg dan ook nog kaneel toe.
Vanille-extract kan je er ook nog aan toevoegen als je van vanille houdt.
 

 

 

Meer inspiratie

2 Opmerkingen

  • vanessabottu
    8 februari 2021 at 08:46

    Hoi, door wat kan je de dadels vervangen in dit recept?

    • gezondedrukte
      9 februari 2021 at 18:44

      Dag Vanessa,

      Je zou de dadels kunnen vervangen door 2 extra bananen en kokosbloesemsuiker (afhankelijk van hoe zoet je het wenst kan je meer suiker toevoegen). Een el honing toevoegen kan ook bovenop de bananen. Ik heb het niet zelf uitgeprobeerd maar als zoet alternatief kan je hiermee experimenteren.
      Gezonde groeten,

      Laurence

    Voeg een bericht toe