Aardappelen/ Groenten/ Kaas/ Melk- en sojaproducten/ Vlees

Moussaka-snel-klaar

Moussaka-snel-klaar
Onze kinderen lusten ab-so-luut geen aubergines in een nog herkenbare vorm. 😉 Maar kijk: eindelijk een gerechtje gevonden waarvan ze vragen of het wekelijks op de menu mag staan, yes! En ja, hoor: vol met herkenbare schijfjes aubergines!
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was alle groenten. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd met behulp van een mandoline de aubergines, courgettes en geschilde aardappelen in fijne schijven. Hoe dunner de schijven, hoe sneller ze zacht & gaar zijn.
  3. Bak het gehakt, samen met de fijn gesnipperde ui, gaar in een grote pan.
  4. Voeg hier aantoe: de fijn geperste knoflook, tomatenblokjes en de tomatenpuree, de Moussaka kruidenmix, peper & zout en de halfvolle melk. Laat 10 minuten zachtjes stoven.
  5. Neem je vuurvaste schotel. Bedek de bodem met een beetje van de saus.
  6. Schik hier nu een laagje aubergine schijfjes over en daarover een laagje courgette schijfjes.
  7. Wissel af met terug een laagje saus met daarover nog eens een laagje aubergine & courgette schijfjes.
  8. Bedek de groenten met je laatste saus. Hierover schik je de dunne schijfjes aardappel. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
  9. Zet de schotel in de oven. De eerste 30 minuten bedek je de ovenschotel met wat zilverpapier. Zo voorkom je dat de kaas té bruin wordt maar de groenten wel lekker gaar kunnen worden. In totaal heeft de schotel zo'n 45 minuten nodig op een temperatuur van 180°C.
  10. ... en waan jezelf even op vakantie in Griekenland! 😉
Notities

Moussaka kruidenmix vind je al kant-en-klaar in sommige supermarkten. De typische kruiden in Moussaka zijn oregano, tijm, laurierbladen, kaneel en wat peper (en eventueel kruidnagel & piment).

Het oorspronkelijke gerecht is op basis van lamsgehakt maar veel kinderen (en grote mensen) houden niet altijd van de specifieke smaak van lam. In dat geval kan je ook gemengd gehakt (varkens-kalf-rund) gebruiken. Liever toch een vegetarische versie? Je kan het gehakt vervangen door linzen. Of een tussenoplossing: 50% gehakt 50% linzen (die je samen met het gehakt mee laat garen).

Het oorspronkelijk recept is eigenlijk op basis van bechamelsaus waardoor het net iets meer werk is. Dit recept is een pak sneller klaar en bovendien heeft het dezelfde heerlijke smaken.


No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like