Eieren/ Groenten

Loempia’s in een gezonder jasje met zachte appel-curry saus

  • loempia's in een gezonder jasje met zachte appel-curry saus

Loempia's in een gezonder jasje met zachte appel-curry saus

Onze kids zijn gek op loempia's van de Chinees. Maar gezond kan je ze niet noemen. Je kan wel er een gezondere versie maken door ze te vullen met een flinke portie groenten, filodeeg te gebruiken en te bakken in de oven. En probeer dit zachte appel-curry sausje maar eens: zoveel lekkerder dan kant-en klare curry saus!
Bereidingstijd10 min
Totale tijd25 min
Maaltijd: Hoofdgerecht, Lunch
Porties: 2 porties

Ingrediënten

  • 300 gram wokgroenten (voorverpakt in de versafdeling - verschillende samenstellingen mogelijk)
  • 100 gram sojascheuten
  • 3 ei
  • 4 vellen filodeeg
  • 1 sjalot
  • 125 ml kippenbouillon
  • 125 ml kokosmelk
  • 0,5 appel
  • 1 el olijfolie
  • 1 el groene currypasta (optioneel, want is wat pikant)
  • 0,25 el currypoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Kluts de 3 eieren en bak een roerei in een pan.
  • Doe de wokgroenten in een pan en voeg een eetlepel currypasta toe (dit is optioneel, maar geeft wel een lekkere smaak aan de groenten) en bak een paar minuten. Voeg het roerei toe en roer alles goed door.
  • Leg een vel filodeeg op een bord of een snijplank. Smeer het in met een dun laagje olijfolie en leg er een tweede vel op.
  • Verdeel het groentemengsel over het midden van het vel. Hou zo'n 3 centimeter vrij aan de kanten van het deeg.
  • Vouw nu 2 zijkanten van het deeg naar binnen. Vouw daarna de bovenkant en onderkant van het deeg naar binnen, zodat je een mooie loempia krijgt.
  • Smeer de bovenkant van de loempia nog even in met een dun laagje olijfolie.
  • Leg de loempia's op een bakplaat met bakpapier en bak af in ongeveer 15 minuten.
  • Terwijl de loempia's bakken maak je de saus: Fruit het sjalotje in wat olijfolie. Blus met de kippenbouillon en de kokosmelk. Laat 10 min. zachtjes inkoken.
  • Schil ondertussen de appel en de snij in schijfjes. Leg de schijfjes op een bord en zet ze voor 1,5 minuut in de microgolfoven op volle kracht.
  • Voeg de appel en de currypoeder toe aan de saus en mix alles. (hoeveelheid currypoeder aanpassen naar eigen smaak)

Notities

Filodeeg is veel dunner dan bladerdeeg en bevat veel minder vet (6% tegenover 23%). Toch is het iets wat je best niet elke dag op je menu zet, maar in een gevarieerd eetpatroon is dit zeker mogelijk. Het is een veel gezondere vervanger voor de kant-en-klare loempia's van de winkel of van de Chinees, die dan nog eens in frituurvet gebakken worden.
Je kan er ook een hapje van maken door kleinere porties te maken.

Meer inspiratie

Geen berichten

Voeg een bericht toe