Groenten/ Kaas/ Melk- en sojaproducten

Groentelasagne

Groentelasagne
Hoe lekker, deze variant op de klassieke lasagne. De truc bestaat er wél in de lasagne lang genoeg in je oven op lagere temperatuur te zetten, zodat de groentevellen volledig zacht worden. En extra Gezonde-Drukte-handig: gebruik voor dit gerechtje onze basis groentesaus!
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 60-75 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 60-75 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Verwarm je oven voor op 160°C.
Tomatensaus maken
  1. Was alle groenten en snij ze in kleine stukjes. Gebruik wel maar 1 courgette: de andere courgetten gebruik je als alternatief voor de klassieke lasagnevellen.
  2. Laat de fijngesneden groenten gaar stoven in olijfolie. Kruid met peper & zout.
  3. Als alle groenten beetgaar zijn, kan je er eventueel, naargelang het seizoen, nog een blikje tomatenblokjes aan toevoegen.
  4. Mix dit alles indien je dit lekkerder vindt - het vocht heb je nodig om de lasagne niet te droog te maken. - Je kan er ook voor kiezen de saus nog groffer te laten. Zo behoud je toch net iets meer vezels van je groenten.
Kaassaus maken
  1. Breng de melk al roerend aan de kook.
  2. Voeg er de geraspte kaas aan toe en breng op smaak met peper & zout. Eventueel kan je, net voor je de kaas toevoegt, een heel klein beetje dikmiddel (maïzena, arrowroot, xanthaangom,... ) toevoegen. Ricotta kaas kan je saus ook wat dikker maken.*
Maak je lasagnevellen van de andere courgettes
  1. Snijd je courgette overlangs in zo dun mogelijke plakken. Je kan dit met behulp van een zeer scherp mes doen of een mandoline. Je kan hiervoor ook een Japanse groentesnijder van KitchenAid gebruiken moest je dit toestel hebben. Hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze lekker zacht worden.
Maak de lasagne
  1. Leuk om de kids nu te roepen en te laten helpen als je tijd hebt.. 😉
  2. Neem je vuurvaste schotel. Vul de bodem met wat kaassaus.
  3. Bedek nu met de courgetteplakken.
  4. Hierover komt een dikke laag groentesaus.
  5. Dan weer een laagje courgetteplakken.
  6. Zo telkens afwisselend tot je klaar bent... Op de bovenste laag (liefst kaassaus) kan je de mozzarella in kleine stukjes gesneden verspreiden.
  7. Bedek de ovenschotel met zilverpapier en plaats zo'n 30 minuten in de oven. Verwijder dan de folie en plaats nog eens zo'n 30-45 minuten in de oven op zo'n 160°C (check zelf geregeld eens of alles gaar is en niet aanbrandt).
Notities

Handig als je onze basis groentesaus altijd in je diepvriezer op voorraad hebt! Een aangezien zo'n ovenschotel vaak de dag nadien nog lekkerder is, loont het zeker de moeite om een extra portie te maken.

Aangezien we bij Gezonde Drukte van gezond & praktisch koken houden, zijn we dan ook fan van de Japanse groentesnijder van KitchenAid. Heb je geen keukenrobot van KitchenAid kan je uiteraard je groenten met een mandoline of scherp mesje zelf ook in fijne reepjes snijden.

Uiteraard bestaan er variaties op dit recept en kan je, afhankelijk van het seizoen, ook kiezen voor andere lasagne vellen: op basis van pompoen,...

Een lekker & gezond vegetarisch gerechtje!  Maar toch fan van vlees? Je kan er gerust een sneetje magere ham aan toevoegen of een klein beetje gehakt in je groentesaus. En toch nog liever fan van 'gewone' lasagne? Probeer zeker dit recept van onze 'gewone' lasagne.

* Lees onze post over het indikken van sauzen.

 


No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like