Noten, pitten en zaden/ Volle granen en varianten

Granola voor crunchy chocoladeliefhebbers

Granola voor crunchy chocoladeliefhebbers
Deze crunchy granola met chocolade is een hit bij mijn 14 jarige zoon die echt verslaafd was aan de gesuikerde traditionele ontbijtgranen.
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 25 minuten
Porties
gr
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 25 minuten
Porties
gr
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Smelt de kokosolie en voeg dan de cacao en de agave (of honing) toe.
  3. Voeg 3 eetlepels chocolade toe.
  4. Alles goed mengen.
  5. Voeg de havervlokken toe en roer alles goed om.
  6. Leg alles uitgespreid op een bakplaat met bakpapier. Zet 25 minuten in de oven en schep halverwege eens om. Je voegt de noten (walnoten, amandelen, pecannoten,...), rozijnen, eventueel ook pitjes & zaden, best pas halverwege in. De kans bestaat dat ze anders lichtjes verbranden. Zie extra opmerking onderaan.. *
  7. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  8. Voeg de overige eetlepels chocolade toe en eventueel nog wat cacaopoeder (Eet je de granola met melk, wordt de melk chocolademelk).
Notities

Heerlijk ook bij (ongesuikerde) natuur yoghurt!

Je kan er, naar eigen smaak, nog pitten & zaden aan toevoegen: extra voedzaam!  Pompoen pitjes, chiazaad, sesamzaadjes, geplet lijnzaad, zonnebloempitten,...  - Je kan er ook een beetje kaneel of (ongezoete) vanillepoeder aan toevoegen als jullie van deze smaak houden.

Hou je van toch een beetje een zoete smaak en wil je toch de agavesiroop weglaten?  Dan kan je deze vervangen door een beetje ongezoete appelmoes (zelfgemaakt, of als het snel moet gaan uit een potje, puur natuur).

Wil je de overgang van reguliere ontbijtgranen naar deze granola geleidelijk aan introduceren bij je kinderen, start dan met iets meer agavestroop en bouw het dan af.

LET OP: Tijdens het bakken van granola (havervlokken, noten, suikers,..) (te lang op hoge temperaturen) kunnen er chemische veranderingen plaats vinden zoals het karamellisatie proces en de vorming van acrylamides. Allemaal niet zo gezond, ze zouden carcinogeen (kankerverwekkend) kunnen zijn. Let erop dat je telkens je granola niet té lang bakt op té hoge temperaturen en wissel zeker geregeld af met gewone pure ingrediënten zoals onbewerkte noten, 'gewone' havervlokken,...


Leave a Reply

You Might Also Like