Gevogelte

Gebraden kerstkalkoen

  • Gebraden kerstkalkoen gezonde drukte

Gebraden kerstkalkoen
Traditioneel eten we met Kerst kalkoen. Je kan gevulde kalkoen maken of kopen, maar wij verkiezen de lichtere niet gevulde kalkoen. De kalkoen wordt bereid met appelen (om het vlees vochtig te houden), boter, peper en zout. Heel eenvoudig en weinig werk. Zo kan je mee aan tafel terwijl de oven zijn werk doet.
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 min/500gr
Porties
kalkoen
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 15 min/500gr
Porties
kalkoen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Warm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de appelen in kleine stukjes.
  3. Vul de kalkoen met appel en klompjes boter. Leg ook klompjes boter onder het vel. Kruid met peper en zout. Plaats de kalkoen in een braadslede of grote ovenschotel.
  4. Smelt 50 g boter en giet dit over de kalkoen. Plaats nog enkele klompjes boter op de kalkoen. Zet de kalkoen 30 minuten in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C. Bedek met aluminiumfolie.
  5. Bedruip de kalkoen regelmatig. Haal de folie weg ongeveer 50 minuten voor het einde van de braadtijd.
  6. Als de kalkoen gaar is, laat deze dan nog een kwartiertje rusten onder folie.
Notities

Kalkoen in z'n geheel wordt vaak bereid met Kerstmis. een normale kalkoen weegt al snel 3 tot 5 kg (en zelfs meer). Je moet rekenen tussen de 300 à 400 gr kalkoen per persoon, dit is met het been meegerekend. Wat de braadtijd betreft, reken je 15 minuten per 500 gr.

De vrijgekomen sappen en vetten kan je gebruiken als jus of als basis voor een champignonsaus i.p.v. de bouillon.

Serveer de kalkoen met de romige aardpeer aardappel gratin, de Kerst knolselder en/of de huisbereide appelmoes met veenbessensaus als bijgerecht.

Heb je kalkoen over? Je kan de dag nadien een heerlijke vol-au-vent bereiden met de overschot.

Het 'vel' van de kalkoen kan best lekker zijn, toch eet je dit beter niet (net zoals bij een gebraden kip trouwens). Het is bijzonder rijk is aan ongezondere vetten.


No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like