Aardappelen/ Groenten/ Kaas/ Vlees

Cottage pie met vullende linzen

 

Cottage pie met vullende linzen
Een heerlijke ovenschotel waar alle smaken zich subtiel mengen is altijd meegenomen. We zijn zelf extra fan omdat je de meeste ovenschotels in één moeite in een dubbele portie kan voorzien: extra handig voor de dag nadien of om in te vriezen. En met massa's groenten en linzen toegevoegd in deze ovenschotel zit je op gezondheidsvlak alvast prima: bingo én applaus gegarandeerd! 🙂
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere blokjes en laat gaar koken in wat gezouten water.
  3. Was alle groenten (wortel, prei en tomaten) en snijd ze fijn in kleine blokjes. De prei mag uiteraard ook in fijne reepjes. Je kan een mandoline gebruiken met het effect dat je kleine, lange reepjes krijgt.
  4. Bak intussen het gehakt gaar in een beetje olijfolie. Voeg er eventueel en naar eigen smaak wat satékruiden of typisch Mexicaanse kruiden aan toe. Het gehakt dient eerder om dit gerechtje die typische umami smaak te geven. Het vullende effect komt immers van de linzen.
  5. Voeg hierbij de groenten toe en laat het geheel een aantal minuten samen stoven.
  6. Voeg nu ook de uitgelekte linzen toe en roer goed door.
  7. Giet de aardappelen af, voeg er een klein beetje melk aan toe, kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Maak er puree van met behulp van een pureestamper of staafmixer.
  8. Verdeel het mengsel met de groenten, gehakt en linzen over een ovenschotel. Hierover komt een laagje aardappelpuree. Nog een beetje geraspte kaas erover wat zorgt voor een heerlijk gegratineerd laagje.
  9. Plaats nog zo'n 10 minuten in de voorverwarmde oven tot er een klein korstje op komt. Smakelijk!
Notities

Heerlijk om direct een dubbele portie van te bereiden: lekker de dag nadien of een extra portie om in te vriezen.

* Tijdens de lange wintermaanden kan je uiteraard ook tomaten uit blik gebruiken.

Gezondere varianten:

  • Wil je de hoeveelheid aardappelen minderen? Dan kan perfect!
    • Halveer de aardappelen en vervang deze door bloemkool of knolselder.
    • Iemand geen zin in aardappelen? Je kan ook een deel van de ovenschotel klaarmaken zonder puree. Uiteindelijk ben je dan nog altijd massa's groentjes met linzen aan het eten, vullend genoeg dus.
    • Of nog meer groenten: in plaats van de aardappelen kies je enkel voor bloemkool of knolselder!   🙂
    • Hoe doe je dit?
      • Was je groenten
      • Doe de schil van de knolselder en snijd in kleinere stukjes / snijd de bloemkool in kleinere roosjes
      • Kook nog beetgaar in licht gezouten water
      • Giet af in een vergiet
      • Maak er puree van met een mixer: je kan nog een deel van het kookvocht recupereren, ofwel doe je er een klein beetje melk bij
      • Kruid lekker af met een beetje zout, peper & nootmuskaat
  • Neem nog minder gehakt en vervang door nog meer linzen. Of nog beter: zorg voor een vegetarische variant en vervang al het gehakt door extra linzen. Plantaardig en lekker vullend!

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like