Aardappelen/ Eieren/ Melk- en sojaproducten/ Volle granen en varianten

Broccoli- en aardappelkroketten, feestmateriaal

  • Broccoli- en aardappelkroketten gezonde drukte feest zelfgemaakte kroketten

Broccoli- en aardappelkroketten, feestmateriaal
Zelf kroketten maken: pure nostalgie recht uit mijn kindertijd! Ik zie het nog zo voor mij, met grote ogen starend naar die magisch rollende krokettenmachine 'Millecroquettes', want de overschotjes mocht ik lekker opsmullen. Maar kroketten maken vraagt wel wat tijd, dus werd deze machine bij ons vooral bovengehaald met kerstmis en zorgde elk jaar voor een gezellig topmoment in onze keuken...
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 1,5 uur
Porties
kroketten
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 1,5 uur
Porties
kroketten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
Aardappelkroketten
  1. Schil de aardappelen en kook ze 20 minuten in licht gezouten water. Giet het kookvocht af en zet de pot terug op het vuur om het vocht te laten verdampen. Roer af en toe, zodat ze niet aanbranden.
  2. Pureer de aardappelen met een pureestamper of een passe-vite (geen staafmixer).
    Broccoli- en aardappelkroketten
  3. Maak een putje in de nog warme puree en voeg de boter, de eierdooier en de maïzena toe. Zet het eiwit even opzij. Meng alles door elkaar met een spatel en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat de puree helemaal afkoelen en zet in de koelkast voor minstens een uur (mag zeker ook een nacht zijn als je ze op voorhand klaarmaakt).
  4. Zet een grote schaal en het millecroquettes toestel klaar. (Heb je dit niet, gebruik dan een spuitzak of rol er met de hand balletjes van.)
  5. Verwarm de oven voor op 210 °C. Haal de puree uit de koelkast, vul de krokettenpers met de puree en pers nu tot enkele lange cilinders. Snij de kroketten met een scherp mes, ongeveer 5 à 6 cm per kroket.
    broccoli- en aardappelkroketten
  6. Neem het eiwit dat opzij staat en voeg nog 1 eiwit toe. Neem 3 schaaltjes: 1 vul je met boekweitbloem, 1 met het eiwit en 1 met het paneermeel. Neem nu een kroket en haal even door de bloem (een dun jasje in genoeg), dan door het eiwit en daarna door het paneermeel. Leg de gepaneerde kroket op een met bakpapier beklede ovenplaat.
    Broccoli- en aardappelkroketten
  7. Zet de kroketten 20 minuten in de oven.
    Broccoli- en aardappelkroketten
Broccolikroketten
  1. Schil de aardappelen en snij de halve broccoli in roosjes. Doe de aardappelen en de broccoli in een pot met water, voeg het groenten bouillon blokje toe en laat het 20 minuten koken.
  2. Volg hierna het recept van de aardappelkroketten vanaf punt 2.
    Broccoli- en aardappelkroketten
Notities
  • Heerlijk als bijgerecht bij onze feestelijke kalkoenrollade.
  • De puree een dag op voorhand maken is makkelijk en ook een aanrader om de kroketten goed te kunnen hanteren bij het paneren.
  • Je kan de kroketten ook in olijfolie in de pan bakken of frituren op (max) 180°C.
  • ... uiteraard niet om élke dag te eten of je buikje helemaal van vol te eten, maar als bijgerecht met voldoende groenten erbij wel een klassieker natuurlijk tijdens de feestdagen! En wie weet vallen de broccoli kroketten even goed in de smaak?   😉    (Let op, er zitten wel wat groenten in, maar dat wil niet zeggen dat je daarmee je portie groenten voor de dag al binnen hebt, enkel en alleen met de kroketten!)

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like