Fruit/ Melk- en sojaproducten/ Noten, pitten en zaden

Aardbeien-frambozen kwarkgenot

  • kwarktaart
Aardbeien-frambozen kwarkgenot
Aardbeien-frambozen kwarkgenot.... mmmm, maar één omschrijving mogelijk: onweerstaanbaar lekker. Deze moet volgens ons op de kersttafel komen, want eigenlijk is het veel meer dan een 'taart': ze is prachtig om naar te kijken en zit vol gezonde ingrediënten. Voor de kersteditie maakten we de taart in minivormen, versierd met kiwisterretjes. Maar op de foto's kan je ook de grote taart zien.
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 20 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Voeg toe aan weekplan:
Dit recept is toegevoegd aan je weekplan
Toevoegen aan je weekplan
Recept afdrukken
Afdrukken
Instructies
  1. Vet de randen van een springvorm (of meerdere) in met wat kokosolie. Doe het amandelmeel, de kokosolie en de dadels in een hakmolen of gebruik een staafmixer. Mix tot het geheel al een beetje aan elkaar begint te kleven.
  2. Doe het mengsel in een springvorm en druk heel goed aan met een lepel. Zet het 10 minuten in de koelkast.
  3. Ondertussen neem je een kom met koud water en laat je de gelatineblaadjes hierin 5 minuten weken.
  4. Neem een grote kom en schep de kwark hierin.
  5. Mix de aardbeien en voeg ze toe aan de kwark.
  6. Warm een beetje van dit kwarkmengsel op in een pannetje op het vuur. Neem de pan van het vuur en voeg de geweekte en uitgewrongen gelatineblaadjes toe. Roer heel goed door en voeg dit bij de rest van het kwarkmengsel. Roer dit ook heel goed door elkaar.
  7. Haal het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe aan het kwarkmengsel (optioneel).
  8. Haal de springvorm uit de ijskast en giet het kwarkmengsel over de taartbodem. Leg de frambozen voorzichtig op het mengsel, ze zullen er half inzakken. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Notities

Dat het geen seizoen is voor frambozen en aardbeien houd je niet tegen om deze taart te maken, want het kan ook perfect met diepvriesfruit. Meteen ook vriendelijker voor de portemonnee.
Heb je het geheel liever zoeter, kan je de aardbeien mixen met een banaan of kan je honing toevoegen aan het kwarkmengsel.

Het vanillestokje is geen must. Je kan in de plaats van het vanillestokje ook kiezen om een paar druppels vanille extract  toe te voegen of puur gemalen vanille, maar de taart is ook lekker zonder de vanille.

Lees zeker ook eens onze post over dadels.

Als je de taart wil serveren op een andere schotel dan de springvorm, leg dan bakpapier op de bodem van de springvorm, vooraleer je de rand erop vastklikt. De overschot van het bakpapier steekt dan uit de vorm, maar is handig om nadien de taart mee op te pakken.

Is amandelmeel hetzelfde als amandelpoeder? Amandelmeel bestaat uit de volledig integrale amandelen die ze gemalen hebben en er meel van gemaakt hebben. Dit is lekkerder dan het poeder en bevat ook meer gezonde voedingsstoffen. Helaas is het wel iets duurder. Amandelpoeder is droger omdat de gezonde vetten (olie) eerst uit de amandelen worden geperst voor ze het fijnmalen.

*Tip i.v.m. vervanging van gelatineblaadjes: je kan dit makkelijk vervangen door AGARANTA, volledig plantaardig en op basis van agar-agar en arrowroot. 6 gram Agaranta (= 1 zakje) vervangen 6 gelatineblaadjes!  Agar-agar heeft een heel sterkende binding, ook al bij temperaturen van 45°C. Agar-agar is 100% plantaardig en afkomstig van zeewier. In de oosterse keuken gebruiken ze dit al bijzonder lang. Arrowroot is een hoogwaardig zetmeelproduct afkomstig van de tropische plant Pijlwortel. Het heeft dezelfde bindkracht als bijvoorbeeld maïzena of aardappelzetmeel. Agaranta (arrowroot + agar agar) vormt dan ook een zeer gladde, kleurloze en stevige consistentie! .. Al te vinden in sommige natuurvoedingszaken!

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like